19.03.2017 18:37

Jubilaris Dos Santos de grote man bij AZ-show

Dabney dos Santos (l.) heeft AZ, in zijn honderdste duel namens de Alkmaarders, binnen zeven minuten op voorsprong gezet tegen ADO Den Haag. Fred Friday (m.) en Alireza Jahanbakhsh (r.) vieren mee.

AZ was in eigen huis veel te sterk voor ADO Den Haag. De Alkmaarders wonnen zondagmiddag met dikke cijfers van een zwak ADO: 4-0. Het is de grootste nederlaag van het seizoen voor de Hagenezen die nog altijd niet verzekerd zijn van nog een jaar voetbal in de Eredivisie.

ADO Den Haag was drie duels op rij ongeslagen en leek met het nodige zelfvertrouwen af te reizen naar Alkmaar. Daar bleek in de openingsfase niets van waar. Binnen een kwartier stond de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. De grote man bij de Alkmaarders was Dos Santos. Hij gaf zijn honderdste wedstrijd in dienst van AZ extra glans door tweemaal te scoren. Nog niet eerder scoorde Dos Santos tweemaal in een wedstrijd. Eerst kon de jubilaris makkelijk binnen schieten na goed verlengen door Alireza Jahanbakhsh. Even later stond de aanvaller helemaal vrij bij de voorzet van Stijn Wuytens.

De bezoekers stelden daar weinig tegenover. Achterin stond ADO te schutteren en met speels gemak voetbalden de mannen van John van den Brom door de Haagse verdediging heen. Nog voor rust werd de schade voor ADO nog groter. Wederom was het Wuytens met de assist en dit keer was het Joris van Overeem, met een heerlijke stiftbal, de gevierde man. Het was het eerste doelpunt van dit seizoen voor de middenvelder. Zo vrolijkte ook Van Overeem zijn jubileum op: hij speelde tegen ADO zijn 75e wedstrijd in dienst van de Alkmaarders.

Slechts één keer eerder stond AZ dit seizoen halverwege met 3-0 voor. Dat was destijds in het AFAS Stadion tegen Heracles Almelo (5-1 winst). De Alkmaarders hadden geen kind aan de Hagenezen en op een schot van Ruben Schaken na, een poging die enkele meters naast het doel ging, kwamen de bezoekers niet in de buurt van het doel van Tim Krul.

Ook na rust was ADO niet bij machte om er nog een wedstrijd van te maken. De galavoorstelling van AZ ging moeiteloos verder. Dit keer met Fred Friday, die de aan zijn lies geblesseerde Wout Weghorst verving, als afmaker. De spits kreeg de bal via een hakbal van Van Overeem op een presenteerblaadje en scoorde zo zijn vierde treffer van dit Eredivisie-seizoen.

Ook doelman Krul zal met een goed gevoel van het veld zijn afgestapt. De goalie hield tegen zijn oude club voor het eerst in het AZ-shirt de nul. Voor AZ waren het de eerste drie punten sinds 12 februari. De Alkmaarders wonnen toen op bezoek bij Sc Heerenveen (1-2 winst). De Hagenezen moeten na de grootste nederlaag van het seizoen nog altijd vrezen voor degradatie. De mannen van Alfons Groenendijk staan op de zeventiende plaats, met slechts twee punten meer dan Go Ahead Eagles.

Door: Ilona van der Werf