19.03.2017 19:22

Tiende assist De Bruyne helpt City aan punt

Kevin De Bruyne (r.) snelt langs Adam Lallana (l.) tijdens het competitieduel Manchester City - Liverpool (19-03-2017).

Kevin De Bruyne heeft zondag met zijn tiende assist van het seizoen een nederlaag van Manchester City voorkomen. Alleen Swansea City-middenvelder Gylfi Sigurðsson (elf) doet het dit seizoen beter.

Met Georginio Wijnaldum, die drie keer tijdens zijn laatste vijf competitiewedstrijden wist te scoren, in de basis begon Liverpool aan de topper tegen Manchester City. Liverpool en Manchester City deden weinig voor elkaar onder tijdens het eerste bedrijf, maar de eerste grote mogelijkheid was voor de thuisploeg. David Silva kreeg de mogelijkheid om zijn vijftigste treffer in dienst van The Citizens te scoren, maar de poging van de Spanjaard verdween naast het doel van Liverpool.

Aan de andere kant kregen Sadio Mané en Wijnaldum grote kansen op de openingstreffer, maar het tweetal ging onderuit in het strafschopgebied en scheidsrechter Michael Oliver besloot om niet te fluiten voor een penalty. Tijdens de eerste helft was Oliver constant in zijn beslissingen, want Raheem Sterling kreeg ook geen strafschop van de leidsman. De laatste grote kans voor de rust was voor Joel Matip. De verdediger leek te scoren na goed voorbereidend werk van Ragnar Klavan, maar de poging werd op het allerlaatste moment geblokt door John Stones, die zondag zijn honderdste wedstrijd in de Premier League speelde.

Waar Oliver voor rust niet floot voor een strafschop, daar legde de arbiter de bal na de rust meteen op de stip. Gaël Clichy beging in het strafschopgebied een overtreding op Roberto Firmino, waarna James Milner vanaf elf meter de 0-1 op het scorebord wist te zetten. Manchester City had het vervolgens moeilijk na de achterstand. Liverpool bleef dreigend en had via Roberto Firmino de score moeten verdubbelen, de Braziliaan faalde daarentegen in de afronding.

Na de misser van Roberto Firmino kwam Manchester City langzamerhand weer iets beter in de wedstrijd, toch viel de gelijkmaker redelijk uit het niets. Kevin De Bruyne was met zijn tiende assist van het seizoen belangrijk voor de thuisploeg. De Belg gaf de bal voor vanaf de rechterflank. Sergio Agüero was voor het doel Ragnar Klavan te slim af en ook Liverpool-doelman Simon Mignolet wist een tegentreffer niet te voorkomen: 1-1.

In de slotfase werd er volop gestreden voor de overwinning. Manchester City kreeg via De Bruyne en Sterling een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. De Bruyne raakte de paal, terwijl Sterling de bal niet tussen de palen kreeg. Aan de andere kant kreeg Adam Lallana een niet te missen kans. De Engelsman werd niet gehinderd door een tegenstander, maar miste de bal volledig. In de blessuretijd had De Bruyne nog bijna zijn elfde assist te pakken. Agüero schoot op aangeven van de Belg hoog over, waardoor Manchester City en Liverpool één punt overhouden aan de topper in het Etihad Stadium.