24.03.2017 13:40

Cruijff als grondlegger van Barcelona-stijl

Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen
Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen

Precies één jaar na het overleden van Johan Cruijff is de voetbalwereld nog altijd vol bewondering voor de spelmaker. FC Barcelona ziet Cruijff als grondlegger van de huidige successen.

Xavi, groot geworden in de jeugdopleiding van Barcelona, zag dat er met Cruijff een andere voetbalvisie ontstond in Spanje. De nummer 14 trok in 1973 als speler van Ajax naar Barça, waar hij in 1988 terugkeerde als trainer. "Met een andere manier van spelen, hadden spelers zoals ik, Iniesta en zelfs Messi misschien wel nooit bij Barcelona kunnen slagen, omdat we klein zijn. Dankzij Cruijff hebben velen van ons lang bij Barcelona kunnen spelen met deze stijl en filosofie."

"Het Spaans elftal heeft zich de laatste veel gevoed met spelers van Barça. En als je dat breder trekt, is het allemaal dankzij de filosofie van Johan Cruijff. Hij is de belangrijkste persoon in de recente successen van FC Barcelona en het Spaans elftal. Zonder enige twijfel", aldus Xavi in een documentaire van Ajax TV over de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. Gerard Piqué sluit zich aan bij de woorden van zijn voormalig ploeggenoot. "De manier waarop we spelen, met de nadruk op balbezit om tot kansen te komen, dat is allemaal deels dankzij Cruijff."

Op de sterfdag van Cruijff eerde Ajax hem met een mooie video:

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner