24.03.2017 14:31

Jordi: "Johan is als icoon onsterfelijk"

Op de sterfdag van Johan Cruijff staat het nalatenschap van de spelmaker weer vol in de schijnwerpers. Zoon Jordi staat stil bij de wijze waarop zijn vader het voetbal veranderde: "Hij is constant aanwezig."

Cruijff wordt gezien als de grondlegger van het huidige FC Barcelona. Met combinatiespel, hoge druk en de gedachte vanuit balbezit wil de ploeg zijn tegenstanders de wil opleggen. Bij de comeback van FC Barcelona tegen Paris Saint-Germain (6-1) zag Jordi de filosofie van zijn vader in Camp Nou. "Ik was erbij en heb die wedstrijd als heel bijzonder ervaren. De tactiek was Cruijffiaans. Mijn vader hielp een handje vanuit de hemel en keek trots naar zijn club. Het afgelopen jaar heeft veel duidelijk gemaakt. De banden tussen de familie Cruijff en Barcelona zijn hechter dan ooit en de wijze waarop mijn vader voortleeft, geeft rust voor alle betrokkenen."

Waar Johan Cruijff Barça de weg wees naar de successen, is hij voor zoon Jordi ook nog altijd een goede raadgever. "In het normale leven en in het voetbal vraag ik mij vaak af: 'Wat zou mijn vader gedaan hebben?' Vaak heeft het antwoord betrekking op de menselijke kant van een situatie. Uit dat idee komt de Cruyff Foundation ook voort. Mijn vader had het beste met iedereen voor en slaagde er bijvoorbeeld in om kinderen hulp te bieden", aldus de huidige technisch directeur van Maccabi Tel Aviv tegen Marca.

"Hij is constant aanwezig, elke dag. Dat zal zo blijven, want er zijn zoveel verhalen over hem. Liefdevolle en emotionele verhalen. Het respect waarmee mensen die aan mij vertellen is enorm. Daarom kan ik maar één ding zeggen: Johan Cruijff is als icoon onsterfelijk door het gedachtegoed dat hij achterliet."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner