25.03.2017 21:21

Oranje-defensie in recordtempo hard onderuit

Het Nederlands elftal heeft zaterdagavond een negatief record in de nationale voetbalgeschiedenis geschreven. Tegen Bulgarije stond het al na twintig minuten op een 2-0 achterstand, nooit eerder keek Oranje in een competitieve interland zo vroeg tegen deze achterstand aan. Het vorige 'record' dateerde uit 1992.

Toentertijd verraste Polen bijna de manschappen van bondscoach Dick Advocaat. Marek Koźmiński scoorde al na negentien minuten en Wojciech Kowalczyk verdubbelde de Poolse voorsprong twee minuten na de openingsgoal. Via Peter van Vossen, die in de hele kwalificatieperiode voor het Wereldkampioenschap zes keer scoorde, werd uiteindelijk toch nog een 2-2 gelijkspel uit het vuur gesleept.

Bij Bulgarije was Spas Delev de beul van Oranje. Na vijf minuten kon hij de bal al binnenwerken, nadat jongeling Matthijs de Ligt onder een lange bal door ging. Vijftien minuten later schoot hij van buiten de zestien knap raak in de rechterhoek. Bij een verliesbeurt tegen Bulgarije lijkt een directe kwalificatie voor het WK in Rusland uitgesloten voor het Nederlands elftal.