25.03.2017 22:34

Dramatisch Oranje hard onderuit in Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft op bezoek bij Bulgarije een wanprestatie van formaat afgeleverd. Een dramatische start, waarin de ploeg op een 2-0 achterstand kwam, werd niet meer te boven gekomen in het restant. Daardoor is het WK 2018 in Rusland verder weg dan ooit.

De wedstrijd in het Vasil Levski Stadion ging afschuwelijk van start voor het Nederlands elftal en met name voor Matthijs de Ligt. De Ajax-verdediger, zeventien jaar en 225 dagen oud, kreeg van bondscoach Danny Blind het vertrouwen centraal in de defensie, maar moest bij het eerste de beste duel met de Bulgaarse spits Spas Delev zijn hoofd buigen. Een dieptebal schatte hij verkeerd in, waarna de kleine aanvaller door kon, doelman Jeroen Zoet omspeelde en simpel binnenschoot in een leeg doel (1-0).

Na deze treffer in de vijfde minuut bleef een wederopstanding uit. Oranje kreeg maar moeilijk vat op de counterende thuisploeg en speelde onzuiver en in een veel te laag tempo om de defensieve muur van de Bulgaren tot wankelen te brengen. Sterker nog, na twintig minuten keek de ploeg tegen een 2-0 achterstand aan. Delev kreeg teveel ruimte op 25 meter van het doel en krulde het leer fraai in de rechterhoek.

Tot aan de 45ste minuut wist Oranje op haar beurt geen kans te creëren. Toch was de ploeg kort voor de theepauze dichtbij de aansluitingstreffer, toen Davy Klaassen een lastige bal binnenhield en voor het doel wist te krijgen. Bas Dost dacht het leer binnen te lopen, maar schoot tot zijn eigen schrik van dichtbij langs de verkeerde kant van de paal. In de rust zal het ongetwijfeld gedonderd hebben in de Oranje-kleedkamer en bij de start van de tweede helft waren het Wesley Sneijder en debutant Wesley Hoedt die in de ploeg kwamen voor Georginio Wijnaldum en De Ligt.

De tweede helft werd fanatieker benaderd door de spelers van Oranje. De ploeg kreeg kansen via Quincy Promes, die zijn schot van richting veranderd zag worden en Klaassen, die na terugleggen van Dost recht op Nikolay Mihaylov (oud-FC Twente) schoot. Veel verder dan deze pogingen kwamen de elf Oranje-spelers echter niet. Bij het ingaan van het laatste kwart kwam Luuk de Jong als extra stormram in de ploeg, maar ook dat mocht niet baten, want het spelniveau bleef te laag.

Daardoor kon Bulgarije het duel simpel uitspelen met een blijvende marge van twee treffers. De ploeg uit Oost-Europa gaat door de overwinning over Oranje heen in de stand van groep A. De ploeg heeft negen punten en staat daarmee derde achter Zweden (tien punten) en Frankrijk (dertien punten). Oranje heeft slechts zeven punten en staat daarmee op een vierde plek. Hiermee lijkt het Wereldkampioenschap in Rusland erg ver weg te zijn. Dinsdag speelt het elftal in de Amsterdam ArenA een oefenwedstrijd tegen Italië.

Door: Joey Knobben