26.03.2017 21:20

KNVB ontslaat Blind na zeer slechte prestaties

Danny Blind is zondagavond ontslagen als bondscoach van het Nederlands elftal. Het directe gevolg was de pijnlijke nederlaag in Bulgarije, waardoor Oranje zo goed als zeker het Wereldkampioenschap in 2018 misloopt.

"We waren op de goede weg. Bulgarije-uit was naar mijn idee een incident. Ik heb er alles ingestopt wat ik in me had. Jammer dat het hiermee eindigt", is de eerste reactie van de vertrekkende bondscoach. Assistent-trainer Fred Grim neemt voorlopig de honneurs waar, hij zit als bondscoach op de bank tijdens de oefeninterland tegen Italië. 

Blind speelde in zijn actieve voetbalcarrière voor Sparta en Ajax en zette zijn eerste stappen in het trainersleven bij de Amsterdamse club. In 2005 stapte hij als trainer in bij de club uit de hoofdstad, anderhalf jaar later werd hij ontslagen, omdat Ajax onder Blind niet meedeed om het landskampioenschap en geen aantrekkelijk voetbal speelde. 

In 2012 maakte Blind de overstap naar de KNVB, waar hij eerst assistent-trainer onder bondscoach Louis van Gaal werd. Toen bekend werd dat Guus Hiddink de opvolger van Van Gaal werd, maakte de Nederlandse voetbalbond ook direct bekend dat Blind na het Europees kampioenschap in 2016 naar voren werd geschoven als bondscoach. Die constructie werd met gefronste wenkbrauwen ontvangen.

Onder Hiddink speelde het Nederlands elftal erg slecht in de kwalificaties voor het EK, waarop Blind eerder dan gepland bondscoach werd. Zijn eerste interland was tegen IJsland, maar een schokeffect bleef uit. Oranje verloor met 0-1 van de Scandinaviërs en kon het Europese eindtoernooi in Frankrijk vaarwel zeggen. Uiteindelijk verloor Blind in de kwalificatiegroep ook nog eens van Turkije en Tsjechië.

In totaal coachte Blind zeventien interlands van het Nederlands elftal, hierin wist hij zeven keer te winnen, tegenover zeven verliesbeurten. Aankomende dinsdag speelt Oranje in de Amsterdam ArenA tegen Italië, Grim zal dan op de bank zitten als interim-bondscoach. De KNVB maakte zondag bekend dat het op zoek gaat naar een nieuwe bondscoach.

In de wandelgangen worden de namen van Frank de Boer, Louis van Gaal en Ronald Koeman genoemd. De eerstgenoemde trainers zijn momenteel clubloos, Koeman staat aan het roer bij Everton.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner