26.03.2017 22:35

KNVB: "Tijd nodig om boel op gang te krijgen"

De Nederlandse voetbalbond heeft zondag meer tekst en uitleg gegeven over het ontslag van bondscoach Danny Blind en de toekomst van het Nederlandse voetbal. Het besef is er dat er iets structureels moet veranderen.

Jean Paul Decossaux, die als commercieel manager momenteel de hoogste functie heeft bij de KNVB en daarom aanschoof voor de persconferentie, stelt dat de situatie met Blind als bondscoach onhoudbaar werd. "Je moet op een gegeven moment ingrijpen. Het voetbal is breder dan één poppetje, maar je moet ergens beginnen." Blind werd ontslagen na een pijnlijk verlies op bezoek bij Bulgarije, waardoor kwalificatie voor het WK in 2018 ver weg is.

Decossaux beseft ook dat de definitieve stap naar de Europese voetbaltop een lange weg is. Het rommelt al jaren binnen de KNVB. "We hebben tijd nodig om de boel weer aan de praat te krijgen." Toch wil de directeur benadrukken dat de KNVB ook stappen in de goede richting zet. "We zijn met een aantal dingen op de goede weg. We zijn aan het vernieuwen en op sommige gebieden ook uiterst succesvol." De KNVB opende in de zomer van 2016 een rapport met de titel Winnaars van Morgen, waarin beschreven werd hoe het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau getild moet worden.

Nieuwe bondscoach

Deze interlandperiode neemt assistent-bondscoach Fred Grim de honneurs waar, hij zit op de bank tijdens de oefeninterland tegen Italië. Daarna gaat de KNVB op zoek naar een nieuwe eindverantwoordelijke voor Oranje. Daar heeft de bond enkele maanden voor, want eind mei staat vooralsnog de eerstvolgende interland van het Nederlands elftal op het programma. "Je moet een goed profiel maken", beseft Decossaux. "Het zal niet binnen een week zijn, maar we hebben een mooi plaatje. Het lijkt me handig om voor de juni-reeks een nieuwe bondscoach te hebben."

Waar specifieke trainers met een eigen speelstijl steeds vaker een stempel drukken op clubs, is bij Oranje de Nederlandse school lang uitgevoerd. Sinds 1977 is het niet meer voorgekomen dat een buitenlandse coach aan het roer stond bij het Nederlands elftal. Toentertijd was de Oostenrijker Ernst Happel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij Oranje. "Alle opties zijn een optie. De lijst mag uit alle namen bestaan, als ze het Nederlandse voetbal een stap voorwaarts kunnen meegeven."

Blind was zeventien interlands de bondscoach van het Nederlands elftal, hij verloor zeven wedstrijden en won er ook zeven. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner