27.03.2017 10:55

Oranje won nog nooit oefenwedstrijd van Italië

Met een sliding probeert Daley Blind (r.) een voorzet van Matteo Darmian (l.) eruit te halen. (04-09-2014)
Met een sliding probeert Daley Blind (r.) een voorzet van Matteo Darmian (l.) eruit te halen. (04-09-2014)

Het Nederlands elftal ontmoet dinsdagavond in de Amsterdam ArenA Italië voor een oefenwedstrijd. Ondanks alle commotie naar aanleiding van de ontslagen bondscoach Danny Blind moet er gewoon gevoetbald worden. En dat tegen Italië, een tegenstander waar Oranje nog nooit van won in een vriendschappelijk duel.

De laatste overwinning van het Nederlands elftal op Italië dateert uit 2008. Onder Marco van Basten werden de Italianen met 3-0 verslagen op het Europees kampioenschap in de groepsfase. Ondanks de nederlaag tegen Nederland gingen beide landen wel door naar de kwartfinale. Dat bleek ook het eindstation voor zowel Nederland als Italië. De mannen van Van Basten verloren van Rusland en Italië moest de meerdere erkennen in Spanje.

Sindsdien oefende Oranje nog drie keer tegen Italië. In 2009 kwamen beide ploegen niet tot scoren (0-0). In 2013 werd het in Nederland 1-1. Jeremain Lens bracht Oranje op voorsprong, maar vlak voor tijd was het Marco Verratti die de stand gelijk trok. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was in 2014. Een snelle 2-0 achterstand en een vroege rode kaart van Bruno Martins Indi maakten het een kansloze missie voor de Nederlandse voetballers. Dat was de eerste wedstrijd onder leiding van bondscoach Guus Hiddink. Het bleek het begin te zijn voor een ongelukkig huwelijk tussen de nationale ploeg en Hiddink.

Opvallend is dat Oranje überhaupt nog geen vriendschappelijke wedstrijd wist te winnen van de Italianen. Zevenmaal verloor Nederland van Italië en het werd zevenmaal gelijk. De oefenwedstrijd tegen Italië in 2005 (1-3 verlies) zal vooral Ron Vlaar nog lang bij zijn gebleven. In zijn debuut had de jonge verdediger geen grip op spits Luca Toni. Die wedstrijd bleef de destijds negentienjarige debutant nog lang achtervolgen.

Dinsdag wacht voor Oranje een nieuwe kans om eens te winnen van Italië. Met Fred Grim op de bank als interim-bondscoach.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner