27.03.2017 13:06

Sinds 20 jaar interim-bondscoach bij Oranje

Voor het eerst in twintig jaar wordt het Nederlands elftal dinsdag tijdens een interland geleid door een interim-bondscoach. Fred Grim fungeert tijdens de vriendschappelijke ontmoeting met Italië als hoofdverantwoordelijke bij Oranje, na het ontslag zondag van Danny Blind. Grim, de enige overgebleven assistent-trainer, treedt in de voetsporen van Jan Rab.

Rab zat op 26 februari 1997 in het Parc des Princes van Parijs als interim-bondscoach op de bank in de oefeninterland tegen Frankrijk. De toenmalige bondscoach Guus Hiddink was herstellende van een operatie aan zijn darmen en volgde de wedstrijd vanaf de tribune, Rab deed de coaching langs de lijn. Hij verloor zijn enige interland als bondscoach met 2-1.

Grim werd vorig jaar september op voorspraak van Blind vanuit Jong Oranje, waarvan hij bondscoach was, overgeheveld naar het 'grote' Oranje. De 51-jarige Amsterdammer vulde het gat op dat was ontstaan na het vertrek van de assistent-trainers Dick Advocaat (naar Fenerbahçe) en Marco van Basten (FIFA).

Tijdens zijn actieve carrière wist Grim nooit Oranje te halen. Hij stond tussen 1987 en 1994 in Leeuwarden onder de lat bij Cambuur en ging daarna terug naar Ajax, waar hij jarenlang reservekeeper was achter Edwin van der Sar. Vanaf de bank maakte hij de grote successen van de Amsterdammers in de jaren negentig mee. Toen Van der Sar in 1999 vertrok naar Juventus, werd Grim in de laatste jaren van zijn carrière alsnog eerste keeper.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner