28.03.2017 11:18

Twente verbaast dit seizoen vriend en vijand

Oud-FC Twente trainer Theo Vonk is positief verrast door het huidige elftal. Vonk werd als trainer van de Tukkers al drie keer derde en hij kijkt dit seizoen met een tevreden gevoel naar de huidige prestaties. Aan het begin van het seizoen was er de vrees in Enschede dat het een strijd om degradatie zou worden, maar het tegendeel blijkt waar.

De verwachtingen waren niet hoog, maar met de beperkte middelen doen de Tukkers goed mee. Ze staan op de zesde plaats en daarmee wordt er meegedraaid in de subtop. "Ik had er een beetje een hard hoofd in, maar je ziet waar ze nu staan: gewoon bewonderenswaardig," vertelt Vonk.

FC Twente moest het vooral gaan doen met de inbreng vanuit de eigen jeugd, maar aan de hand van Manchester City-huurling Enes Ünal vond de club de weg naar de subtop. De nog maar 19-jarige Turkse aanvaller wist al dertien keer trefzeker te zijn voor de club. Daarmee heeft hij er maar twee minder gemaakt dan destijds FC Twente-topschutter Hakim Ziyech vorig seizoen in deze fase van de competitie.

Ten slotte valt ook de creatieve Kamohelo Mokotjo op dit seizoen. Over de huurlingen en Mokotjo wil Vonk het volgende kwijt: "Mokotjo is een belangrijke draaicirkel, hij doet het goed. En de jonge jongens voorin kunnen iets extra's brengen. Meestal zijn huurlingen met vooral zichzelf bezig, maar dit zijn wel jongens die voor de ploeg spelen."

Met nog zeven wedstrijden te gaan, lijken de Tukkers zeker van de subtop. Door de maatregelen die Twente zijn opgelegd vanwege de financiële problemen, mag er in ieder geval geen Europees voetbal worden gespeeld volgend seizoen. Desondanks zal de tevredenheid waarschijnlijk de boventoon voeren door de geleverde prestaties. Zondag ontvangt de club Go Ahead Eagles en dan zal de jacht geopend worden op drie nieuwe punten.

Voor de Tukkers wordt het een belangrijke zomer. Dat beseft Vonk ook: "Als de huurlingen niet blijven, moet je het op die plaatsen aanvullen. Verder moet er ook goed naar de eigen jeugd worden gekeken."

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner