28.03.2017 20:45

Seedorf gehuldigd voor 87 interlands

Clarence Seedorf is dinsdagavond voorafgaand aan het oefenduel met Italië gehuldigd voor zijn interlandcarrière. In de 87 interlands waarin Seedorf het shirt van het Nederlands elftal aantrok, scoorde hij elf goals.

Met zijn 87 interlands bezet Seedorf nog altijd de tiende plaats op de ranglijst met meeste interlands in het Nederlands elftal. Die tiende plaats deelt hij met John Heitinga. Die ranglijst wordt momenteel nog altijd aangevoerd door de inmiddels gestopte Edwin van der Sar (130 interlands). De goalie wordt op de voet gevolgd door de nog altijd actieve Wesley Sneijder (127 interlands). De ‘Club van 100’ wordt verder gecompleteerd door Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106), Dirk Kuijt (104), Phillip Cocu (101) en Robin van Persie (101).

Opmerkelijk is het aantal WK-deelnames van Seedorf. In zijn interlandcarrière speelde Seedorf slechts vier wedstrijden op een Wereldkampioenschap. Tijdens het WK van 1998 in Frankrijk viel de middenvelder onder meer in tijdens de verloren halve finale tegen Brazilië. Tot een sleutelrol voor Seedorf kwam het in de halve finale echter niet. Door gemiste strafschoppen van Phillip Cocu en Ronald de Boer zat de strafschoppenreeks er al snel op.

Dat het negen jaar heeft geduurd totdat Seedorf zijn welverdiende huldiging krijgt, weerspiegelt de allesbehalve rustige interlandloopbaan van de middenvelder. Seedorf zelf wijt het aantal interlands aan de vooroordelen die over hem in de rondte gingen. “Zonder vooroordelen aan mijn adres was ik recordhouder van het Nederlands elftal geweest”, vertelde Seedorf in december. “Twee bondscoaches hebben mij op basis van die vooroordelen niet geselecteerd voor Oranje.”

Die twee bondscoaches zijn Marco van Basten en Bert van Marwijk. Tijdens het bewind van Van Basten (2004-2008) kwam Seedorf slechts in tien van de 52 interlands in actie. Van Van Marwijk (2008-2012) kon Seedorf op minder steun rekenen. In eveneens 52 interlands onder Van Marwijk mocht Seedorf geen enkele keer opdraven. En dat terwijl Seedorf pas in 2013 officieel een punt achter zijn actieve carrière zette.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner