31.03.2017 10:00

De vijf laatste Feyenoord-zeges in Amsterdam

Salomon Kalou en Julien Escudé in duel!

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5’. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met het oog op de naderende Klassieker zetten wij deze week de laatste vijf overwinningen van Feyenoord op bezoek bij Ajax op een rij.

1: 2005/2006 > > 1-2
De laatste zege van de Rotterdammers in de Amsterdam ArenA gaat alweer meer dan tien jaar terug. In de de derde speelronde van het seizoen stond de Klassieker op het programma. Het gevreesde duo K2 legde het Amsterdamse publiek het zwijgen op. Na ruim een kwartier scoorde Salomon Kalou op aangeven van Dirk Kuyt, terwijl die rollen vlak na rust omgedraaid waren. De enige treffer van Ajax kwam van de voet van latere Feyenoord-spits Angelos Charisteas. Door de winst hield de ploeg van Erwin Koeman de honderd procent score in de Eredivisie en deelde het de eerste plaats met AZ.

2: 2001/2002 > > 3-4
Ondanks een hattrick van Ajacied Shota Arveladze zegevierde Feyenoord in een bloedstollend spannende wedstrijd. Onder leiding van succestrainer Bert van Marwijk behaalde de Rotterdammers de eerste overwinning in de Amsterdam ArenA, het stadion dat in 1996 werd geopend. David Connolly maakte de openingstreffer, waarna Arveladze er met twee goals 2-1 van maakte. Na de rust voetbalde Feyenoord zich naar een comfortabele voorsprong door binnen dertien minuten drie keer te scoren via Leonardo, opnieuw Connoly en Jon Dahl Tomasson. De derde van Arveladze was slechts voor de statistieken.

3: 1986/1987 > > 1-3
Ajax' thuishaven De Meer was tijdens wedstrijden tegen Feyenoord te klein. Daarom week het voor de bouw van de ArenA was afgerond doorgaans uit naar het Olympisch Stadion tijdens topwedstrijden. In 86/87 wist Feyenoord daar voor de laatste keer te winnen. De ploeg van Rinus Israël kwam al vroeg in het duel op voorsprong door een goal van René Hofman. Aron Winter verdubbelde middels een eigen doelpunt de score, terwijl Feyenoord-legende Mario Been tien minuten voor tijd de derde treffer maakte. De 1-3 van twee minuten daarvoor van Marco van Basten was daarom niets meer dan een kortstondige opwelling.

4: 1985/1986 > > 1-2
Gerald Vanenburg schoot Ajax vroeg in de tweede helft op een 1-0 voorsprong. Feyenoord moest alle zeilen bijzetten om er nog iets van te maken. Daarin slaagde het, want Henk Duurt zorgde negen minuten later voor de gelijkmaker. Het bleef spannend in Amsterdam, maar uiteindelijk trok De Stadionclub aan het langste eind. De Deense speler Jan Sørensen scoorde een paar minuten voor tijd en liet de meegereisde Rotterdamse fans opveren.

5: 1974/1975 > > 0-1
De vijfde overwinning van Feyenoord in Amsterdam in deze lijst is alweer meer dan veertig jaar geleden. Het was in de tijd dat het Nederlands clubvoetbal mondiaal superieur was, met onder meer Johnny Rep en Arie Haan bij Ajax en Wim Rijsbergen en Wim Jansen bij Feyenoord. Maar geen van deze spelers werd de matchwinner. Het was namelijk Willem van Hanegem die zichzelf als enige op het scoreformulier wist te zetten, door na ruim een kwartier de 0-1 te maken.