31.03.2017 15:07

Diba: "Terugkeer bij NAC was optie voor mij"

Yannick de Wit (l.) en Niels van Duijn (m.) hebben geen antwoord op Anouar Diba (r.). (05-05-2006)
Yannick de Wit (l.) en Niels van Duijn (m.) hebben geen antwoord op Anouar Diba (r.). (05-05-2006)

Als vleugelaanvaller van NAC Breda was Anouar Diba onnavolgbaar voor veel verdedigers. Na 113 Eredivisie-wedstrijden liet hij Nederland achter zich. Voetbal.com zocht hem op en sprak met hem over zijn carrière.

Diba vertrok op relatief jonge leeftijd (24 jaar) naar de zandbak, iets wat hij zelf omschrijft als een logische keuze. “Dat is eigenlijk heel simpel. Ik had het destijds gewoon niet meer naar mijn zin met de trainer toentertijd (Ernie Brandts, red.). Dus vandaar heb ik voor Al Wakrah gekozen. Achteraf denk ik dat het gewoon de perfecte timing was.”

Het contact verliep via Ali Boussaboun, destijds ploeggenoot van Diba. “Al Wakrah had me ook zien spelen in Nederland, maar had niet verwacht dat ik er al open voor zou staan. In eerste instantie ben ik gaan kijken naar de leefomstandigheden daar. Daarna had ik vrij snel de beslissing genomen.”

Volgens de kleine vleugelaanvaller ligt het niveau in Qatar hoger dan menigeen doet vermoeden. “Ik denk dat de Qatarese topclubs in de middenmoot van de Eredivisie mee zouden kunnen of net daaronder. En vergis je niet, het niveau wordt hier in Qatar steeds beter, terwijl het in Nederland steeds minder wordt. Ik heb genoeg spelers uit Nederland hier naar Qatar zien komen die dachten dat ze het hier wel even gingen maken. De meesten zijn dan na één jaar alweer weggestuurd. Sommigen hebben niet eens regelmatig gespeeld.”

Geen spijt
Spijt voor zijn relatief vroege overstap naar het Midden-Oosten heeft Diba nooit gehad. “Qatar is een land waar je moet presteren en meer niet. Op zich is dat wel een sportcultuur die mij aanspreekt. Hier in Qatar is er, in tegenstelling tot Nederland, geen vriendjespolitiek. Als je hier presteert, zit je goed. In Nederland bestaat de voetbalwereld voor zo’n vijftig procent uit voetbal en de andere helft uit vriendjes en politiek.”

Er is vrij weinig bekend over de eerste periode van Diba in Qatar. De bronnen die beweren dat hij in zijn eerste jaren veel blessureleed heeft gekend, ontkent hij ook stellig. “Ik heb van 2007 tot aan december 2013 nooit een blessure gehad. Daarna heb ik wel mijn enkel gebroken. Als je hier in Qatar als buitenlander weinig speelt, wordt je contract simpelweg niet verlengd. De regels zijn dat je maar drie buitenlanders in je elftal mag hebben. Als je als buitenlander niet speelt kun je uitkijken naar een andere club.”

FC Twente
In de zomer van 2010 keerde Diba plots terug op de Nederlandse velden. FC Twente pikte de aanvaller op bij Al Nasr SC. Tot een succesvol verblijf bij de Tukkers kwam het echter niet. In een half jaar tijd kwam de Marokkaanse Nederlander tot slechts één invalbeurt in de Eredivisie en twee KNVB beker-optredens. “Mijn periode bij FC Twente zou ik geen teleurstelling willen noemen, mede omdat ik niet wedstrijdfit was bij aankomst. Toen ik fit was, bleek dat Bryan Ruiz (directe concurrent van Diba, red.) niet verkocht werd. Kort daarna kreeg ik een goede aanbieding vanuit Qatar en vertrok ik weer uit Nederland.”

Zo bleef Diba steken op zeven Eredivisie-minuten in het shirt van FC Twente. Op 6 november 2011 mocht hij in de Grolsch Veste de laatste minuten meedoen in het gewonnen duel tegen Excelsior (2-1). “Tuurlijk had ik langer kunnen blijven. Ik had nog gewoon een contract bij FC Twente. Als die aanbieding van Al Wakrah er niet was geweest, dan was ik voor mijn kans gegaan om te slagen bij FC Twente.”

Oude nest
Afgelopen zomer leek er alsnog een transfer naar Nederland in de maak. In de zomer van 2016 nam Anouar Diba samen met zijn zoontje een kijkje bij een oefenwedstrijd van zijn oude club NAC Breda. De geruchtenmolen kwam gelijk op gang. Er werd beweerd dat Diba, op voorspraak van voormalig ploeggenoot Ronnie Stam, terug naar Breda zou keren. “Ik moet zeggen dat als NAC contact met me had opgenomen, dat het zeker weten een optie voor me was”, vertelt de Marokkaanse Nederlander daarover. “Natuurlijk wist ik heel goed dat er geen geld was. Ik had dus voor mezelf een beslissing genomen dat als het tot een akkoord zou komen, dat ik zonder compensatie was teruggekeerd naar NAC.” Maar tot een akkoord kwam het niet. Sterker nog, volgens Diba is er geen contact geweest tussen hem en de club. “Nee, want anders had ik er wel gespeeld. Mijn wens was dat mijn zoontje me nog één keer voor NAC zou kunnen zien spelen.”

Een terugkeer in de volgende transferperiode is volgens de vleugelaanvaller dan ook onwaarschijnlijk. “Dat is nu uitgesloten. Ik wil niet terugkeren en vervolgens niet presteren. Ik heb nu ook een contract bij Al Kharitiyath. Zeg nooit nooit, maar in principe zie ik mezelf niet meer terugkeren. Weet je, soms moet je een club die je nooit afscheid heeft laten nemen van de supporters toch in je hart houden. Graag had ik nog een keer afscheid willen nemen in Breda van het publiek met mijn zoontje. Ik dacht dat ik dat ook wel had verdiend na al die jaren. Uiteindelijk blijft NAC voor mij de mooiste club in Nederland.”

Door: Maarten Elst

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner