05.04.2017 22:36

Ajax neemt ook tegen AZ een moeilijke horde

Davy Klaassen (r.) loopt naar Bertrand Traoré (l.) en Justin Kluivert (m.) om de treffer van Traoré te vieren. (05-04-2017)

Na een zeer moeilijke week staat Ajax op een honderd procent score. Nadat Feyenoord werd verslagen in De Klassieker werd ook AZ aan de zegekar gebonden. In de tweede helft maakte de thuisploeg het verschil: 4-1. Hoogtepunt van de wedstrijd was de schitterende treffer van Davinson Sánchez.

Dat de wedstrijd na rust nog überhaupt spannend was, had Ajax volledig aan zichzelf te danken. De ploeg overheerste AZ in de eerste 45 minuten, maar kwam slechts één keer tot scoren voor rust. Vooral Bertrand Traoré kreeg flink wat kansen. De spits, die net als tegen Feyenoord de geblesseerde Kasper Dolberg verving, had drie à vier keer kunnen scoren, maar verschalkte Tim Krul maar één keer. Na een lage voorzet van Justin Kluivert tikte hij knap binnen. AZ stelde er bizar weinig tegenover, maar maakte dit in de tweede helft goed.

Het agressieve spel van Ajax werkte niet meer goed, AZ wist zich onder de druk uit te voetballen en kwam tot aardig wat kansen. Na 55 minuten spelen leidde dit tot de gelijkmaker. André Onana verkeek zich op een lange bal van Alireza Jahanbakhsh, waarna Wout Weghorst slim handelde. De spits kopte de bal over de uitstormende Onana heen, waardoor de bal rustig over de doellijn stuiterde. Ajax ging, met in het achterhoofd de ruime voorsprong van concurrent Feyenoord, op zoek naar de aansluitingstreffer. Het had hier een briljant moment van Sánchez voor nodig.

De robuuste mandekker, die al vier keer eerder scoorde dit seizoen, verloor na een corner een kopduel, maar kreeg toen een briljante ingeving. Met een loepzuivere omhaal vond hij de linkerhoek en zorgde hij voor de bevrijdende 2-1. Ajax kreeg meer ruimte en profiteerde in de slotfase nog tweemaal. Lasse Schöne benutte een penalty, Amin Younes scoorde vanuit de counter: 4-1.

Door de overwinning blijft Ajax zeker van de tweede plek in de Eredivisie en houdt het druk op koploper Feyenoord. De Rotterdammers wonnen met maar liefst 8-0 van Go Ahead Eagles, waardoor de drie punten voorsprong intact blijft.

Door: Jos Boesveld