08.04.2017 11:58

VdV laat jonge spelers dromen in Denemarken

Rafael van der Vaart maakte in de zomer de overstap van Real Betis naar FC Midtjylland, waar hij nog maar weinig aan spelen toekomt. Ondanks dat Van der Vaart op het veld weinig van waarde kan zijn, is hij buiten de lijnen wel belangrijk.

Nadat Midtjylland in de Deense Superliga als vijfde was geëindigd, mag de club in de play-offs meestrijden om het kampioenschap. De inbreng van Van der Vaart was daarin marginaal, aangezien hij maar twaalf van de 26 wedstrijden in actie kwam. "We hadden verwacht dat we meer van hem zouden gaan zien in de lente, maar dit is een ingecalculeerd risico dat we hebben genomen. Een speler van zijn leeftijd loopt nu eenmaal het risico niet al te veel speelminuten te maken, zeker omdat hij voor zijn komst er ook al lang uit was", zegt directeur Claus Steinlein in gesprek met Jyllands Posten.

De directeur doelt op de minimale speeltijd van Van der Vaart bij Real Betis. In het gehele seizoen 2015/2016 begon hij maar twee keer in de basis, waarna de middenvelder het weer voor gezien hield in Spanje. Van der Vaart was wel bekend met de Primera Divisíon. Van 2008 tot 2010 speelde hij zijn wedstrijden voor Real Madrid, waarvoor hij elf competitiedoelpunten maakte. Ook de clubs Ajax, Hamburger SV en Tottenham Hotspur waren zijn werkgever en met die bagage op zak is Van der Vaart heel waardevol bij Midtjylland.

"Als een Real Madrid-ster zich ontfermt over onze jonge spelers, geeft dat hen het geloof dat zij kunnen bereiken wat hij heeft bereikt. Zij durven daardoor ook te dromen", aldus Steinfeld, die diep in de buidel moest tasten om Van der Vaart aan te trekken. De grote clubs boden hem ook altijd een groot salaris, maar Midtjylland kreeg de financiën helemaal op orde. "'We hebben er rekening mee gehouden in de onderhandelingen, dus lopen we geen enkel financieel risico. Zijn oude club Real Betis betaalt net als de sponsors een flink deel van zijn salaris. En Rafael accepteerde ook dat hij iets moest inleveren."

Inmiddels is de vedette weer hersteld en zijn de play-offs aangebroken. Voor Van der Vaart is het tijd om ook op het veld zijn waarde te gaan bewijzen. "In de paar wedstrijden waarin we hem aan het werk zagen, was hij erg goed en paste hij in het team. Van der Vaart voegt zoveel toe aan ons spel, dat we als vanzelf een plek voor hem vinden. We willen hem geen enkele druk opleggen, maar voor een Rafael in topvorm is altijd plek."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner