09.04.2017 14:22

Roda houdt AZ met remise weer van thuiswinst

Het staat een paar minuten na het openingsdoelpunt van AZ weer gelijk in Alkmaar. Middelpunt van de feestvreugde is Daryl Werker, die zijn eerste doelpunt voor Roda JC maakt. (09-04-2017)

Roda JC heeft voor de derde opeenvolgende keer niet verloren in Alkmaar. De ploeg van Yannis Anastasiou speelde zondagmiddag met 1-1 gelijk tegen AZ en geeft dus een goed vervolg aan de midweekse zege op PEC Zwolle (2-1). De Limburgers hadden het puntje niet in de minste plaats te danken aan Benjamin van Leer, die onder meer een strafschop keerde.

Vorig seizoen eindigde het duel tussen beide ploegen in 0-1 voor de laagvlieger uit de Eredivisie. De Engelsman Rostyn Griffiths scoorde destijds de enige treffer. Een seizoen ervoor eindigde het in 2-2, door treffers bij Roda JC van Vasil Shkurti en Wiljan Pluim, terwijl bij de Alkmaarders Aron Jóhannsson en Mattias Johansson scoorden. In 2012 won AZ voor het laatst van Roda JC in eigen huis, het werd toen 4-0 voor de ploeg van Gertjan Verbeek. Het 1-1 gelijkspel van zondagmiddag betekende overigens de dertiende remise voor AZ dit seizoen. Daarmee remiseerde de ploeg het vaakst van alle Eredivisionisten.

Matige start
Ondanks het zonnetje liet het publiek zich na een kleine tien minuten al horen middels voorzichtige fluitconcerten. Het was ontevreden over het lage tempo en dat de thuisploeg niet in staat was door de hechte verdediging van Limburgers heen te manoeuvreren. Typerend was dat het grootste gevaar in het eerste half uur van de thuisploeg via een afstandsschot van Ron Vlaar moest komen. Het duel leefde ineens op toen Alireza Jahanbakhsh hard raak schoot. Een minuut later kon Gyliano van Velzen zijn ploeg langszij schieten, maar hij miste. Daryl Werker lukte dat wel, want zijn kopbal uit een corner eindigde achter Tim Krul: 1-1.

Na de onderbreking kwam AZ beter in de wedstrijd. Vooral via de rechterkant ontstond er gevaar, maar telkenmale werd de voorzet van Jahanbakhsh niet binnengelopen. Lang moest de ploeg van John van den Brom wachten op grote kansen, maar na een handsbal van Ard van Peppen mocht Wout Weghorst een kleine twintig minuten voor tijd een strafschop nemen. De aanvaller faalde, al was de redding Benjamin van Leer te prijzen. De thuisploeg bleef aandringen en ging op zoek naar de winst, maar grote kansen bleven uit. Bovendien stond Van Leer telkens goed opgesteld en was de gevierde man bij de Limburgers na het eindsignaal.