09.04.2017 18:38

PSV thuis onklopbaar voor provinciegenoten

Andrés Guardado (r.) wordt geknuffeld door doelpuntenmaker Marco van Ginkel (l.). De huurling maakt een goal uit de corner van de Mexicaan. (09-04-2017)
Andrés Guardado (r.) wordt geknuffeld door doelpuntenmaker Marco van Ginkel (l.). De huurling maakt een goal uit de corner van de Mexicaan. (09-04-2017)

PSV won zondagmiddag thuis met 5-0 van Willem II en houdt zo een ongekende reeks in stand. In het eigen Philips Stadion verloor het al 64 wedstrijden op rij niet van andere clubs uit Noord-Brabant.

Hoewel PSV voor rust zwijnde, toen bij een 0-0 stand een loepzuivere en tevens wonderschone treffer van Thom Haye werd afgekeurd, was het over de hele wedstrijd gezien terecht dat Willem II er voor de twintigste keer op rij niet in sloeg om in Eindhoven van PSV te winnen. Op 28 mei 1995, de slotdag het seizoen 1994/1995, was het NAC Breda dat als laatste Brabantse club uitvan PSV won. Ondanks twee doelpunten van de Braziliaanse superspits Ronaldo waren de Bredanaars die dag met 2-4 te sterk.

Sindsdien hoefde PSV het nooit meer te tolereren dat een provinciegenoot in de Eredivisie drie punten meenam uit het hol van de leeuw. Behalve Willem II (twintig keer) en NAC Breda (negentien) kreeg het in de afgelopen 22 jaar bezoek van FC Den Bosch (drie), RBC Roosendaal (vijf) en RKC Waalwijk (zeventien) in Eredivisieverband. Het seizoen 2004/2005 was het mooiste seizoen voor PSV in dit opzicht, want in dat seizoen speelden alle vijf de provinciegenoten op het hoogste niveau. De Eindhovenaren werden in 2005 kampioen. In de afgelopen twee seizoenen echter was er weinig gelegenheid tot uitbreiding van de reeks: Willem II is na de degradatie van NAC Breda in 2015 de enige overgebleven provinciegenoot in de Eredivisie.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner