10.04.2017 16:26

Brighton staat voor Premier League-debuut

Anthony Knockaert is in extase tijdens het competitieduel Brighton & Hove Albion - Birmingham City (04-04-2017).
Anthony Knockaert is in extase tijdens het competitieduel Brighton & Hove Albion - Birmingham City (04-04-2017).

Brighton & Hove Albion schurkt al een aantal jaar tegen promotie naar de Premier League aan, maar telkens lukte het net niet. Nu lijkt het er sterk op dat de club uit Zuid-Engeland eindelijk gaat promoveren.

Nooit eerder was Brighton & Hove Albion actief op het hoogste niveau in Engeland, maar met nog vijf wedstrijden te gaan in de Championship lijkt het haast niet meer mis te kunnen gaan. Brighton & Hove Albion (86 punten) is momenteel koploper en laat onder meer Newcastle United (84 punten), Huddersfield Town (74 punten) en het Reading (73 punten) van Jaap Stam achter zich. De nummer één en twee promoveren rechtstreeks, terwijl de nummers drie tot en met zes in de play-offs strijden om het laatste ticket naar de Premier League.

Kampioenschap in 2011

Tijdens het seizoen 2010/2011 was Brighton & Hove Albion nog actief in de League One (derde niveau in Engeland). Dat seizoen was echter uiterst succesvol. De club uit Zuid-Engeland werd kampioen en promoveerde, net als nummer twee Southampton, naar de Championship. Waar Southampton het seizoen daarop gelijk wist door te stoten naar de Premier League, daar bleef Brighton & Hove Albion haken in de Championship. The Seagulls stonden een aantal keer op de rand van de Premier League, maar telkens ging het op het allerlaatste moment mis.

Brighton & Hove Albion zal met jaloezie hebben gekeken naar de promotie van Southampton, maar met een tiende plaats mocht Brighton & Hove Albion tijdens het seizoen 2011/2012 ook niet ontevreden zijn. De weg was immers omhoog ingezet vanaf de League One en tijdens het seizoen 2012/2013 wisten The Seagulls zich opnieuw te verbeteren. Brighton & Hove Albion eindigde als nummer vier en plaatste zich daarmee voor de play-offs. In de halve finale namen The Seagulls het op tegen Crystal Palace. In Londen werd er gelijkgespeeld (0-0), maar in eigen huis ging Brighton & Hove Albion dankzij twee treffers van Wilfried Zaha onderuit (0-2). The Eagles zouden dat seizoen promoveren.

Tegenslag

Een jaar later wist Brighton & Hove Albion met de zesde plaats opnieuw een plek in de play-offs te veroveren. Wederom werd de club uit Zuid-Engeland in de eerste ronde uitgeschakeld. In de halve finale was Derby County namelijk twee keer (1-2 en 4-1) te sterk, terwijl Queens Park Rangers uiteindelijk promotie wist af te dwingen door de finale op Wembley te winnen. Het seizoen 2014/2015 wil Brighton & Hove Albion liever helemaal vergeten. De club eindigde met 47 punten nipt boven de degradatiestreep.

Net niet

Brighton & Hove Albion wist zich na het matige seizoen 2014/2015 sterk te herstellen, want een jaar later wist Brighton & Hove Albion bijna rechtstreeks te promoveren. Net als Middlesbrough had Brighton & Hove Albion aan het einde van de rit 89 punten, maar het doelsaldo van Middlesbrough (plus 32 om plus 30) was iets beter. Het moest via de play-offs gebeuren, maar wéér werd Brighton & Hove Albion tijdens de eerste ronde uitgeschakeld. Sheffield Wednesday, met Glenn Loovens in de gelederen, won in eigen huis met 2-0, terwijl het duel in Zuid-Engeland in een gelijkspel (1-1) eindigde. Hull City won uiteindelijk de finale en promoveerde naar de Premier League. Tijdens het huidige seizoen kan Brighton & Hove Albion promotie haast niet meer mislopen, maar dat moet je bij Brighton & Hove Albion dus nooit uitsluiten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner