14.04.2017 10:00

Ajax geeft in Europa zelden 2-0 voorsprong weg

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5’. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week de in 'De 5' de laatste voorsprongen van twee goals die Ajax verdedigde na een heenwedstrijd in Europees verband. In de laatste 25 jaar ging het na een voorsprong van twee goals slechts eenmaal fout, tegen Steaua Boekarest.

1: Steaua Boekarest > > 2012/2013
De laatste keer dat Ajax een voorsprong van twee doelpunten verdedigde, is geen succesvolle herinnering voor de Amsterdammers. Vier seizoenen geleden won de ploeg van Frank de Boer immers in eigen stadion met 2-0 van Steaua Boekarest in de tweede ronde van de Europa League. Geen vuiltje aan de lucht, maar In Roemenië liep het toch in het mes. Het werd 2-0 voor de Roemenen en door gemiste strafschoppen van Lasse Schöne en Niklas Moisander werd Ajax alsnog uitgeschakeld.

2: Apollon Limassol > > 2001/2002
Door treffers van Zlatan Ibrahimović en Niklos Machlas won Ajax begin deze eeuw met 2-0 van de Cyprioten tijdens de eerste ronde van de UEFA Cup. De return was er daarom eentje voor de formaliteiten, maar ook op verplaatsingen wisten de Amsterdammers ruim te winnen. Rafael van der Vaart, Ibrahimović en Wamberto schoten Ajax op het eiland naar een 0-3 zege.

3: VfL Bochum > > 1997/1998
Tegen de Duitsers won Ajax met 4-2 tijdens de heenwedstrijd in eigen huis voor de kwartfinale van de UEFA Cup. Opvallend was dat alle zes de treffers in de eerste helft vielen. Pas nadat Bochum op 0-2 kwam, begon Ajax aan te zetten. Michael Laudrup (twee keer), Shota Arveladze (foto) en Frank de Boer schoten Ajax voor rust nog op 4-2. De return was echter allesbehalve een makkelijk wedstrijd voor de Amsterdammers, daar de ploeg van Morten Olsen uiteindelijk met 2-2 remiseerde. Dat bleek wel voldoende om door te gaan naar de volgende ronde.

4: Borussia Dortmund > > 1995/1996
In het seizoen dat Ajax voor de tweede keer op rij de finale van de Champions League haalde, speelde het in de kwartfinale van het kampioenenbal tegen Borussia Dortmund. Op bezoek in het Westfalenstadion won de piepjonge ploeg van Louis van Gaal met 0-2 door treffers van Edgar Davids en Patrick Kluivert. De fantastische uitgangspositie werd in het Olympisch Stadion niet meer uit handen gegeven. Sterker nog, ook op eigen terrein won Ajax met 1-0, door een doelpunt van Kiki Musampa.

5: 1. FC Kaiserslautern > > 1992/1993
De Hoofdstedelingen versloegen 1. FC Kaiserslautern de achtste finale van de UEFA Cup in eigen stadion met 2-0, door doelpunten van Davids en Wim Jonk. Een fraaie voorsprong voor de ploeg van Van Gaal. Ook tijdens de tweede wedstrijd kwam de kampioen van het jaar ervoor niet meer in de problemen. Ook die partij ging gewonnen, met een minimaal verschil. Rob Alflen scoorde de enige goal van het duel.

De vorige 5:
Beste presterende clubs na midweekse ronde
Laatste Feyenoord-zeges in Amsterdam
Opvallende affiches bij Oranje vs. Bulgarije
Laatste Nederlandse kwartfinalisten in Europa
Meeste doelpuntrijke Champions League-duels

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner