14.04.2017 21:32

Zeldzame degradatiestrijd nadert ontknoping

Vier ploegen op één punt van elkaar, een hongerig Go Ahead Eagles op de loer en ook daarboven staat het nog buitengewoon dicht bij elkaar. De kelder van de Eredivisie nadert een zeldzaam spannende ontknoping.

De kleine verschillen in het rechterrijtje zijn maar zelden vertoond. Zo is het in het driepuntensysteem, ingevoerd in 1995, nog nooit gebeurd dat het verschil tussen de ploegen die strijden tegen de play-offs, de nummers veertien tot en met zeventien, zo klein was. Excelsior en Sparta Rotterdam staan zelfs in punten, doelpunten voor én doelpunten tegen gelijk. NEC volgt met hetzelfde puntenaantal, Roda JC heeft met 27 een achterstand van één punt op de voornaamste concurrenten.

Boven Excelsior is inmiddels een klein gat ontstaan met ADO, dat drie punten voorstaat op de Rotterdammers. Weer een sprong naar boven staat FC Groningen bovenaan het rechterrijtje, met maar een voorsprong van twee punten op ADO. Zodoende is het verschil tussen nummer tien Groningen en nummer zestien NEC vijf punten. Een ruim record ten opzichte van de andere seizoenen in het driepuntensysteem. Het kleinste verschil tussen de koploper van het rechterrijtje en de degradatiestreep in de dertigste speelronde was eerder acht punten. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 2000/2001.

Zo nihil als de verschillen zijn kan theoretisch gezien het hele rechterrijtje nog degraderen, en met enige gekkigheid is het zelfs praktisch haalbaar dat bijvoorbeeld Willem II nog in de play-offs terechtkomt. Waar de Tilburgers nog onder de ploegen die om degradatie vechten kunnen vallen, kan hekkensluiter Go Ahead er ook nog zomaar boven eindigen. Het verschil tussen de Eagles en nummer zeventien Roda is vier punten. Met Willem II-uit, FC Groningen-thuis en Sparta-thuis op het programma gaat Go Ahead een poging doen om een van de ploegen die nu nog hopen boven de degradatiestreep te eindigen zelfs direct te laten degraderen.

Zaterdagavond staat, na de clash tussen Sparta Rotterdam en Excelsior vorige week, weer een cruciaal duel op het programma. Roda ontvangt dan Sparta. Volgende week staat de kelderkraker tussen NEC en Excelsior op het programma, terwijl Sparta dan ook ADO treft. Als de Hagenezen in een slechte serie terechtkomen kan de thuiswedstrijd tegen Excelsior op de slotdag zomaar doorslaggevend zijn. Op hetzelfde moment speelt NEC uit bij Heerenveen en gaat Roda op bezoek bij Vitesse. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, kan het zomaar het spannendste slot ooit worden onderin de Eredivisie.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner