16.04.2017 16:20

Feyenoord te sterk voor taai Utrecht

Jens Toornstra doet het. De middenvelder van Feyenoord maakt zijn veertiende van het seizoen en zet zijn ploeg op een 1-0 voorsprong tegen FC Utrecht. (16-04-2017)

Feyenoord heeft zondag een grote stap richting de titel gezet. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst won in een fel duel met 2-0 van FC Utrecht door goals van Jens Toornstra en Eljero Elia.

Na een fel begin van beide ploegen was het vooral Feyenoord dat de tegenstander onder druk zette. Dat leverde de Rotterdammers echter, buiten wat afstandsschoten en klutssituaties met vaak Nicolai Jørgensen in een hoofdrol, geen grote kansen op. Het meest dreigende was een schot van Jens Toornstra dat erin leek te gaan, maar door Willem Janssen werd geblokt.

In de tegenstoot was FC Utrecht daarentegen juist heel dichtbij. Een geweldige bal van Sofyan Amrabat bereikte Gyrano Kerk. De spits was sneller dan Brad Jones, omspeelde de Australiër, maar de hoek was te moeilijk. Hij raakte de paal. Even later was Nacer Barazite dichtbij, maar zijn schot werd door Bart Nieuwkoop geblokt. Op slag van rust was Toornstra namens Feyenoord het dichtst bij de voorsprong, maar zijn vrije trap werd door David Jensen knap gestopt.

Na rust was het wel snel raak voor Toornstra. Een prima lange bal werd door Jørgensen goed doorgekopt en de middenvelder schoot via Jensen raak. Het was zijn veertiende Eredivisiedoelpunt, al deze goals vielen in eigen huis. De bezoekers wisten niet goed hoe te reageren op de plotselinge omslag. Sofyan Amrabat had een goede schietkans, maar daar bleef het wel bij wat Utrecht betreft, tot een kwartier voor tijd. Uit een hoekschop kwam de bal bij toeval voor Willem Janssen, die echter geen doel trof.

Tien minuten voor tijd besliste Elia de wedstrijd met een briljante goal. Hij werd ingespeeld, draaide open en krulde de bal fenomenaal in de verre hoek langs Jensen. Die prachtgoal maakte dat Utrecht het geloof in een goede afloop verloor zodat Feyenoord de punten rustig over de streep trok. Het maakt dat Feyenoord een clubrecord gaat breken: de club stond nooit langer dan 250 dagen in een seizoen bovenaan in de Eredivisie. De teller staat nu op 249 en Feyenoord is sowieso nog een week koploper. En belangrijker, nog drie wedstrijden verwijderd van de titel.

Door: Jan Willem Spaans