16.04.2017 18:20

Ajax swingt na zwak begin naar ruime zege

Matthijs de Ligt (l.) is sterker in duel met Wout Faes (r.) en zet Ajax op een 2-1 voorsprong tegen sc Heerenveen.

Ajax heeft het gat met Feyenoord weer teruggebracht naar een punt. In eigen huis kwam het tegen sc Heerenveen op achterstand, maar trok dat zeer overtuigend recht. Met soms prachtig voetbal won de ploeg met 5-1.

De bezoekers schoten uit de startblokken. Heerenveen voetbalde brutaal en kwam al binnen tien minuten aan de leiding doordat Reza Ghoochannejhad een counter tot doelpunt promoveerde. De ploeg van Jurgen Streppel had op dat moment de kans om Ajax nog meer pijn te doen, maar eerst Ghoochannejhad en even later Slagveer wisten hun kansen niet te verzilveren. Eigenlijk uit het niets maakte Ajax toen gelijk. Davinson Sánchez kopte een hoekschop door en haast per ongeluk scoorde Nick Viergever 1-1.

André Onana pareerde vervolgens een nieuw schot van Ghoochannejhad. Na ruim een halfuur spelen kwam Ajax op voorsprong. Matthijs de Ligt zette een aanval op, speelde Kasper Dolberg in, liep door en schoof de bal op aangeven van de Deen binnen. Lasse Schöne probeerde vlak voor rust de derde te maken, maar slaagde daar niet in. Hij kwam er alsnog. Davy Klaassen probeerde David Neres te bereiken, maar kreeg de bal via een Fries been heel gunstig terug en kon simpel binnentikken.

De tweede helft was bij lange na zo vermakelijk niet. Ajax had de gedachten al deels bij de wedstrijd tegen Schalke 04 op donderdag en sc Heerenveen wist zich in een haast uitzichtloze positie niet meer vooruit te brengen. Na een dik uur kwam er toch vermaak. Hakim Ziyech schoot een vrije trap fraai op de paal. Enkele minuten later versierde Dolberg een penalty. Na knap wegdraaien bij Jerry St. Juste legde Morten Thorsby hem neer. De Deen schoot vanaf elf meter zelf raak.

Interessant aan het restant was dat Peter Bosz het gezien de ruime marge verantwoord achtte om Deyovaisio Zeefuik zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax te laten maken. Ook met hem op rechtsback kwam Ajax vanzelfsprekend niet meer in de problemen. Sterker nog, na een mooie combinatie maakte David Neres zelfs nog 5-1. Daarmee houdt de club de druk op Feyenoord hoog, de achterstand blijft een punt. Volgende week moet de zwaarste klip omzeild worden: PSV-uit. Voor sc Heerenveen is het de achtste uitnederlaag op rij in een hopeloze tweede seizoenshelft.

Door: Jan Willem Spaans