18.04.2017 23:13

Legendarische Ronaldo helpt Madrid verder

Real Madrid is halve finalist van de Champions League. Door een hattrick van Cristiano Ronaldo, die een legendarische mijlpaal bereikte in het kampioenenbal, versloeg de ploeg Bayern München in Madrid: 4-2. Ronaldo staat door zijn treffers op honderd doelpunten in het kampioenenbal.

Het spektakelstuk dat het affiche vooraf beloofde werd in de eerste 45 minuten ook daadwerkelijk op de mat gelegd. In een razend tempo volgden aanvallen en grote kansen elkaar op, waarbij Bayern vooral in de openingsfase de touwtjes in handen had. Thiago en Arjen Robben kregen grote kansen, maar vooral de Nederlander had in de eerste tien minuten het vizier niet op scherp. Na het goede begin van de uitploeg nam Real Madrid het initiatief over en reeg het grote kansen aaneen. Sergio Ramos en Toni Kroos konden vrij uithalen in de zestien, terwijl Ronaldo en Karim Benzema alleen op Mats Hummels en Manuel Neuer af gingen. Bijzonder genoeg werd er niet gescoord in de eerste helft.

Na de rust was het wederom Bayern dat heerste, nu drukten de Duitsers dat ook uit in de score. Robben speelde een belangrijke rol bij de openingstreffer, hij werd in de zestien neergelegd door Casemiro en kreeg een penalty mee. Robert Lewandowski benutte het buitenkansje. Bayern bleef beter, maar pas in de slotfase kantelde de wedstrijd volledig. Een kwartier voor tijd leek Ronaldo met een rake kopbal zijn ploeg op rozen te helpen, maar nog geen minuut later werd de 1-2 alweer gescoord. Sergio Ramos werkte op zeer ongelukkige wijze de bal in zijn eigen doel, waardoor verlenging opeens lonkte.

Kantelpunt nummer twee
Het voordeel richting die verlenging kwam al snel in handen van Real Madrid. Vidal kreeg, vlak nadat Casemiro aan rood ontsnapte, zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Hij legde Marco Asensio neer en moest zes minuten voor tijd vertrekken. Ook in het heenduel kreeg een speler van Bayern rood, toen trok Real Madrid de wedstrijd naar zich toe. In reguliere speeltijd werd echter niet meer gescoord, waardoor verlenging nodig was om Real Madrid en Bayern uit elkaar te houden.

Real Madrid leek met een man meer het voordeel te hebben, maar Bayern kwam verrassend aanvallend uit de startblokken. Real Madrid hield stand en zag Ronaldo weer eens uitgroeien tot de grote man. De Portugees werd, in buitenspelpositie, gevonden door Sergio Ramos, nam aan en schoot beheerst raak: 2-2.

Geschiedenis schrijven
Daar hield het echter niet op voor Real Madrid en Ronaldo. Na een geweldige actie van Marcelo mocht de aanvaller intikken voor de bevrijdende 3-2. Het doelpunt was belangrijk, maar ook nog eens legendarisch. Voor Ronaldo was het zijn honderdste doelpunt in de Champions League, nog nooit eerder bereikte een speler deze mijlpaal.

Het feest was echter nog niet compleet in het Santiago Bernabéu, want invaller Marco Asensio, met Nederlandse roots, scoorde vlak voor tijd nog op beheerste wijze de 4-2. Zodoende haalt Bayern voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 niet de halve finale van het kampioenenbal. Real Madrid treft in de loting van de halve finale in ieder geval stadsgenoot Atlético Madrid. AS Monaco, Borussia Dortmund, FC Barcelona en Juventus maken ook nog een kans op de halve eindstrijd.

Door: Jos Boesveld