21.04.2017 11:31

Ajax onafgebroken 1653 duels met jeugdspeler

Al sinds 19 september 1981 speelt Ajax onafgebroken een officiële wedstrijd met minstens één jeugdspeler op het veld. Sinds de wedstrijd tegen Schalke 04 van donderdagavond is dat is een ongelooflijke reeks van maar liefst 1653 opeenvolgende wedstrijden.

Hoofdzakelijk werden die wedstrijden in de Eredivisie gespeeld, te weten 1215 duels. Daarnaast nog 273 stuk in de Champions League of de Europa League, voor de KNVB beker 273 duels en overige (onder andere play-offs, Europese/nationale Supercups) 29 wedstrijden. De laatste wedstrijd zonder jeugdspeler was tijdens de Cup Winners Cup tegen Tottenham Hotspur (1-3 verlies).

21 minuten
Hoewel in alle 1653 opeenvolgende wedstrijden altijd minstens één jeugdspeler speelde bij Ajax, is er toch een klein gat. Zo speelde het in 2002/2003 21 minuten lang zonder een speler uit de eigen opleiding. Rafael van der Vaart, Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Andy van der Meijde en Wesley Sneijder ontbraken in dat tijdsbestek. Dit seizoen miste aanvoerder Davy Klaassen zes wedstrijden, maar onder meer Matthijs de Ligt en Donny van de Beek representeerde 'De Toekomst'.

Lof uit Engeland
Tijdens de voetbalshow Match of the Day raakten men niet uitgepraat over de jeugdopleiding van Ajax na de heenwedstrijd tegen Schalke 04. "Het is fenomenaal. Het is absoluut fenomenaal. Je ontwikkelt spelers aan de hand van voormalige wereldtoppers als Dennis Bergkamp. Zo polijst je de diamanten en uiteindelijk vertrekken ze voor 30 miljoen euro en begin je weer opnieuw. Dat is een heel erg slimme manier om een club te runnen", stelde voormalig speler van Liverpool Mark Lawrenson

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner