21.04.2017 21:51

Willem II-thuis blijft zekerheidje Heerenveen

De spelers van sc Heerenveen vieren de 1-0 van Sam Larsson vlak voor rust. De Zweed schuift tegen Willem II de openingstreffer binnen. (21-04-2017)

In een buitengewoon slechte tweede seizoenshelft heeft het thuisduel met Willem II even uitkomst geboden voor sc Heerenveen. De Friezen hebben vrijdagavond met vrij minimale inspanning een driepunter gepakt.

Het verschil tussen de eerste seizoenshelft en de tweede is onwaarschijnlijk groot voor Heerenveen. Na zeventien speelronden waren de Friezen de trotse nummer vier, the best of the rest. Maar na vijftien wedstrijden in de tweede seizoenshelft stond Heerenveen op plek nummer vijftien in de stand over de wedstrijden na de winterstop. Een vergelijkbaar verschil met FC Twente vorig seizoen, dat van zeventien naar vier sprong. Zo'n groot negatief verschil als waar Heerenveen naar op weg is, is echter zeldzaam.

Met de thuiswedstrijd tegen Willem II kon Heerenveen in ieder geval op die ranglijst geen sprong omhoog doen, omdat Sparta Rotterdam over het kalenderjaar 2017 vier punten meer heeft gepakt. Op de stand over het gehele seizoen wil het in ieder geval plek acht behouden. In de thuisduels met Willem II heeft Heerenveen al sinds 2000 geen nederlaag meer geleden, dus dat bood hoop. Wel wonnen de Tricolores de eerste ontmoeting tussenbeide dit seizoen. Fran Sol was verantwoordelijk voor twee goals in de 2-1 zege.

Willem II was in de eerste minuten sterker en kwam een aantal keer gevaarlijk voor et doel van Heerenveen. Dat wist de thuisploeg af te slaan. Al snel namen de Friezen het initiatief over, hoewel het de hele eerste helft een rommelig duel bleef. Een Tilburgse slordigheid leidde vijf minuten voor rust ook tot de openingstreffer. Sam Larsson was alert bij een slechte kopbal van Dries Wuytens, passeerde Darryl Lachman en schoof de bal rustig langs Kostas Lamprou om zijn ploeg met een voorsprong de rust in te schieten.

Pas na het inbrengen van Fran Sol en Elmo Lieftink in de 65ste minuut kwam Willem II wat beter in de wedstrijd. Sol en Obbi Oularé kwamen als spitsenduo tot een aantal kansen. Uiteindelijk kwam het aan op een slotoffensief, en die kwam eigenlijk nooit echt goed los. Heerenveen hield alle lange ballen met relatief gemak tegen. De Friezen hadden het waarschijnlijk eerder willen beslissen, maar floten zich ondanks de krappe marge toch met gemak naar de zege.

Heerenveen doorbreekt de matige tweede seizoenshelft weer even met deze zege en heeft plek acht nu stevig in handen. Voor Willem II kruipt het gedroomde linkerrijte langzamerhand steeds verder weg. Concurrenten Heracles Almelo en FC Groningen komen later dit weekend in actie, respectievelijk uit bij PEC Zwolle en hekkensluiter Go Ahead Eagles.

Door: Nino Vermeulen