21.04.2017 22:01

VVV-Venlo kampioen, periode naar Cambuur

Acht seizoenen na de laatste titel is VVV-Venlo weer de kampioen van de Jupiler League. De club was vorige week al zeker van promotie, twee duels voor het einde van de competitie werd ook de koppositie veiliggesteld. Tegen FC Eindhoven werd een punt gepakt, wat voldoende was om concurrent Jong Ajax definitief van het lijf te houden.

De talenten uit Amsterdam kunnen niet promoveren, waardoor VVV-Venlo twee wedstrijden geleden al de promotie kon vieren, aangezien de eerstvolgende ploeg die wel kon degraderen op een niet in te lopen achterstand werd gezet. Puntenverlies tegen FC Emmen zorgde ervoor dat VVV-Venlo een kampioensfeest in eigen huis door de neus geboord werd, maar op bezoek in Brabant lukte het alsnog.

Er werd niet gescoord door FC Eindhoven en VVV-Venlo, waardoor de voorsprong van kampioen op Jong Ajax, dat wel won, slonk naar zeven punten. Met nog twee wedstrijden te gaan is die achterstand echter niet meer in te halen door de Amsterdammers, waardoor VVV-Venlo na het promotiefeest ook voor een kampioensfeest kon gaan. In het seizoen 2008/2009 werd VVV-Venlo voor het laatst kampioen in de Jupiler League, het speelde toen vier seizoenen in de Eredivisie voordat het weer degradeerde.

Degradatieduel pur sang

Over degradatie gesproken, in de Jupiler League is dat dit seizoen ook weer een issue. De nummer twintig degradeert rechtstreeks naar de Tweede Divisie en dat leek al snel Achilles'29 te worden. De semiprofs uit Groesbeek knokten zich de afgelopen weken echter knap terug, waardoor de ploeg zowaar nog een kans kreeg op lijfsbehoud. Achilles'29 leek die kans met beide armen aan te grijpen, maar tegen FC Dordrecht werd in de uiterste slotfase een 2-1 voorsprong weggegeven. Hierdoor blijft het verschil tussen de nummer twintig en negentien drie punten, waardoor voor Achilles'29 een wonder nodig is.

Vierde periode

Vrijdagavond werd ook om de laatste periodetitel gespeeld. SC Cambuur en De Graafschap waren de kanshebbers, de Friezen overwonnen. Tegen RKC Waalwijk werd al voor rust vijf keer gescoord, waardoor de ploeg de eerste plaats in de vierde periode in eigen handen hield. De Graafschap legde nog wel druk op SC Cambuur door met 2-1 te winnen van Almere City, maar de drie punten baatten niet in de vierde periode. Voor de ranglijst is de overwinning wel belangrijk voor de Superboeren.

De overige uitslagen:

MVV - Jong PSV: 2-2
Jong Ajax - Helmond Sport: 2-0
FC Den Bosch - Fortuna Sittard: 1-1
FC Emmen  - NAC Breda: 0-0
FC Oss - FC Volendam: 2-2
SC Telstar - Jong FC Utrecht: 3-1

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner