23.04.2017 10:00

In 10 jaar gaf de koploper nog 3 keer titel weg

Theo Janssen baalt nadat FC Twente op de slotdag in een direct gevecht met Ajax de titel hebben verspeeld aan de Amsterdammers. (15-05-2011)
Theo Janssen baalt nadat FC Twente op de slotdag in een direct gevecht met Ajax de titel hebben verspeeld aan de Amsterdammers. (15-05-2011)

In de afgelopen tien jaar kwam het driemaal voor dat de koploper van de Eredivisie in de laatste drie speelrondes nog het kampioenschap verspeelde. Voor Ajax is er daarom hoop dat Feyenoord nog ergens punten laat liggen.

2015/2016: Ajax
Voor de Ajacieden ligt het pijnlijke seizoen van vorig jaar nog vers in het geheugen. Drie speelrondes voor het einde stonden de Amsterdammers nog fier bovenaan. Op de laatste verloor men het kampioenschap door met 1-1 gelijk te spelen bij De Graafschap. PSV, dat met 1-3 won bij PEC Zwolle, wipte zodoende in de allerlaatste speelronde nog over Ajax heen en vierde het kampioenschap. Echter, de Amsterdammers kunnen hier hoop uit halen, want het zou Feyenoord dit seizoen eveneens kunnen overkomen.

2010/2011: FC Twente en PSV
Waar de Hoofdstedelingen met meer vreugde naar terugkijken is het seizoen 2010/2011. Na 31 speelrondes stond Ajax er slecht voor, daar het zich op een derde plaats bevond, achter FC Twente en koploper PSV. De Eindhovenaren haakten in de titelstrijd af door 3-1 te verliezen van Feyenoord en op de slotdag met 0-0 gelijk te spelen tegen FC Groningen. Op 15 mei 2011 sleepte de ploeg van Frank de Boer de dertigste landstitel binnen door in een direct gevecht met 3-1 van FC Twente te winnen.

2006/2007: AZ Alkmaar
De derde keer dat de nummer één binnen drie wedstrijden voor het einde nog de titel verloor, is exact tien jaar geleden. Het AZ van Louis van Gaal had het kampioenschap voor het grijpen, maar de ploeg stond stijf van de stress. Mede door een vroege rode kaart van doelman Boy Waterman ging het met 3-2 onderuit bij Excelsior. Ajax, dat daardoor de beste papieren leek te hebben, werd ook geen landskampioen. De Amsterdammers wonnen weliswaar met 0-2 bij Willem II, maar door de 5-1 zege van PSV tegen Vitesse werden de Eindhovenaren op doelsaldo kampioen.

Sterk in De Kuip
In De Kuip is Feyenoord momenteel nagenoeg ongenaakbaar (14 keer winst, 2 keer gelijk). Met 44 punten is het de best presterende thuisploeg van alle Eredivisionisten, tegenover 41 punten voor Ajax. Daarom is het niet aannemelijk dat de Rotterdammers het in de laatste wedstrijd laten liggen tegen Heracles Almelo. Resten nog de twee overgebleven uitwedstrijden tegen Vitesse en Excelsior. Feyenoord behaalde op verplaatsing 32 punten. Ajax (34) en PSV (33) deden dat beter.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner