22.04.2017 20:22

Leyton Orient na 112 jaar uit Football League

Het kenmerkende dak van Brisbane Road behoort tot de thuishaven van Leyton Orient.
Het kenmerkende dak van Brisbane Road behoort tot de thuishaven van Leyton Orient.

Na een forse nederlaag op bezoek bij Crewe Alexandra is degradatie uit League Two voor Leyton Orient een feit. De Londense club, met onder andere Jens Janse in de gelederen, zakt na 112 jaar weg naar de amateurs.

Leyton Orient gold jarenlang als een middenmoter op het vierde niveau van Engeland. De club uit Oost-Londen dwong in 2006 promotie af naar League One, het derde niveau van Engeland. In 2014, vlak voor de overname door de Italiaanse zakenman Francesco Becchetti, stond de club op de rand van de Championship. In de finale op Wembley was Rotherham United echter na strafschoppen te sterk.

Daarna sloeg het noodlot toe. Francesco Becchetti kwam aan de macht bij Leyton Orient en hield er niet te allen tijde een zuivere boekhouding op na. In het eerste seizoen na de overname van Becchetti degradeerde the O’s roemloos met een 23ste plaats terug naar League Two.

Na een acceptabele achtste plaats in het seizoen 2015/2016 eindigt het huidige seizoen in een deceptie voor de fans. Eind maart werd Becchetti al op het matje geroepen door de FA. De zakenman kreeg tot 12 juni 2017 de tijd om de opgebouwde schuld van ruim twintig miljoen pond te betalen, waarmee de club op de rand van de afgrond terechtkwam. Buiten de financiële zorgen presteerden de spelers van the O’s ondermaats, waardoor de club nu voor het eerst sinds 112 jaar afzakt naar het vijfde niveau van Engeland.

Jens Janse is de enige Nederlander die uitkwam voor Leyton Orient. Het is nog niet bekend of de Nederlander, in het bezit van een aflopend contract, ook nog volgend seizoen uitkomt voor de club uit Oost-Londen. In zes gespeelde wedstrijden kwam de voormalige rechtsback van onder meer NAC Breda tot twee rode kaarten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner