25.04.2017 22:20

De topscorers van de Europese competities

In de meeste Europese landen nadert de nationale competitie een zinderend slot, tijd voor Voetbal.com om te kijken naar de spelers die qua doelpunten het meeste bijdroegen aan de prestaties van hun club. Wie zijn de topscorers door Europa heen?

België - Łukasz Teodorczyk (RSC Anderlecht, 20)
RSC Anderlecht is hard op weg naar rechtstreekse plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League en Łukasz Teodorczyk is een belangrijke spil in de basisopstelling van de Belgische topploeg. In het reguliere seizoen scoorde de Poolse spits al twintig keer, waardoor RSC Anderlecht de optie in het huurcontract van Teodorczyk lichtte en hem tot 2020 vastlegde. In de play-offs voor Europees voetbal scoorde de aanvalsleider bijzonder genoeg nog niet.

Duitsland - Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund, 27)
Terwijl zijn werkgever moet vechten voor een plek in de top drie van de Bundesliga, is Pierre-Emerick Aubameyang bezig aan zijn productiefste seizoen in dienst van Borussia Dortmund. De Gabonees scoorde al 27 keer in de competitie, iets wat hem in de voorgaande drie seizoenen niet lukte. Door zijn prestaties in Duitsland is Aubameyang mogelijk de meest gewilde speler van de komende transferperiode. Op de topscorerslijst zit Robert Lewandowski (Bayern München, 26) hem trouwens op de hielen.

Engeland - Romelu Lukaku (Everton, 24)
Ronald Koeman lijkt nog een paar wedstrijden te kunnen genieten van Romelu Lukaku, voordat de Belg naar een topclub vertrekt. Bij RSC Anderlecht liet de aanvalsleider al zien dat hij makkelijk kon scoren, maar nu Lukaku dat seizoen op seizoen laat zien in de Premier League, lijkt de beresterke spits niet meer te houden in Liverpool. Lukaku troeft dit seizoen spelers als Harry Kane, Alexis Sánchez, Diego Costa en Kun Agüero af op de topscorerslijst.

Frankrijk - Edinson Cavani (Paris Saint-Germain, 31)
Zlatan Ibrahimović vertrok en Edinson Cavani kreeg na jaren weer eens een rol als centrumspits toebedeeld bij Paris Saint-Germain. De Uruguayaan werd door de aanwezigheid van de Zweed vaak geposteerd op de flanken, maar dit seizoen laat Cavani zien dat hij de eerste spits in Parijs is. Met 31 doelpunten blijft hij Alexandre Lacazette (Olympique Lyon, 24) ver voor. Het leverde Cavani een contractverlenging op.

Griekenland - Marcus Berg (Panathinaikos, 21)
Niet de grootste naam in het rijtje, maar vanwege zijn verleden is Marcus Berg een interessante topscorer. De Zweed werd door FC Groningen ontdekt, met veertig doelpunten in 81 Eredivisie-wedstrijden kan hij teren op prima cijfers in Nederland. Zijn sporen in Europa verdiende hij onder andere bij Hamburger SV, maar Berg kwam ook één seizoen uit voor PSV. De doelpunten van de spits leverden Panathinaikos overigens geen titel op in Griekenland.

Italië - Edin Džeko (AS Roma), Andrea Belotti (Torino, 25)
In de Serie A zijn twee spitsen bezig aan de seizoenen van hun leven. Andrea Belotti is pas bezig aan zijn derde jaar op het hoogste voetbalniveau van Italië, terwijl Džeko na sterke periodes bij VfL Wolfsburg en Manchester City bezig lijkt aan een derde voetballeven. Voor Belotti is er weinig meer eer te behalen dan het scoren van een flink aantal doelpunten, Torino is al nagenoeg kansloos in de strijd om Europees voetbal. Džeko houdt AS Roma met zijn goals op de tweede plek in de competitie.

Nederland - Nicolai Jørgensen (Feyenoord, 21)
Het middenveld van Feyenoord staat dit Eredivisie-seizoen als een huis, maar zonder de goals van Nicolai Jørgensen zou de ploeg nergens zijn in de competitie. Na tien wedstrijden stond de Deen al op zeven doelpunten, afgelopen week was hij tegen Vitesse nog ontzettend belangrijk met twee goals. Feyenoord zal zich in de handen knijpen dat het een risico nam bij de contractonderhandelingen met Jørgensen. Hij ligt nog tot 2021 vast in Rotterdam.

Portugal - Bas Dost (Sporting CP, 28)
Het sprookje van Bas Dost houdt maar niet op. De Nederlandse spits speelde 27 competitiewedstrijden voor Sporting CP, wist in tien wedstrijden de goal niet te vinden, maar staat desalniettemin op het indrukwekkende getal van 28 doelpunten in de Primeira Liga. Het is dat Lionel Messi en Aubameyang het weer ouderwets op de heupen hebben, maar de Gouden Schoen voor Europees topscorer van het seizoen is erg dichtbij voor de voormalig speler van FC Emmen.

Rusland - Fedor Smolov (FK Krasnodar, 14)
Elf competitiewedstrijden en nul doelpunten voor Feyenoord. Het Nederlandse avontuur van Fedor Smolov mislukte, maar zeven jaar later haalt de spits alsnog zijn gram in zijn thuisland. Vorig seizoen werd hij al topscore van de Premier Liga, dit seizoen blijft hij onder meer Quincy Promes (Spartak Moskou, 10) voor. 

Schotland - Scott Sinclair (Celtic, 20)
Ook met de terugkeer van Rangers FC op het hoogste voetbalniveau blijft Celtic oppermachtig in Schotland. Scott Sinclair is daar met een succesvol debuutjaar van mede verantwoordelijk voor. De buitenspeler is een schoolvoorbeeld van de Chelsea-tactiek op de transfermarkt. Hij werd als jong talent weggeroofd door de grootmacht en vervolgens aan zes verschillende clubs verhuurd. Bij andere clubs kwam hij aan veel speeltijd in de Premier League, maar bij Celtic is Sinclair pas echt aan het scoren geslagen.

Servië - Uroš Đurđević, Leonardo (beiden Partizan, 19)
De goals van Uroš Đurđević en Leonardo maken de titelstrijd in Servië razend spannend. De heerschappij van Partizan is niet meer zo groot als vroeger, Rode Ster Belgrado staat op dit moment bovenaan in de kampioenspoule. Đurđević sloot het reguliere seizoen af als topscorer, in de tweede fase van de competitie was de voormalig spits van Vitesse ook trefzeker. 

Slovenië - Luka Zahovič (NK Maribor), Dominik Glavina (Rudar Velenje, 15)
Bij sc Heerenveen was Luka Zahovič niet goed en fit genoeg voor één basisplaats in het hele seizoen, nu de Sloveen dit seizoen weer in zijn eigen land speelt, gaat het opeens lopen. Met vijftien goals in dienst van NK Maribor neemt hij ruim een kwart van de doelpuntenproductie van de koploper voor zijn rekening. 

Spanje - Lionel Messi (31)
Vier seizoenen geleden werd Lionel Messi voor het laatst topscorer in Spanje, dit seizoen lijkt het weer te gebeuren voor de superster van FC Barcelona. In de voorgaande seizoenen scoorden Luis Suárez en Cristiano Ronaldo (twee keer) meer dan Messi, maar de voorsprong in het huidige seizoen is groot op de concurrentie. De Argentijn scoorde afgelopen week tegen uitgerekend Real Madrid zijn vijfhonderdste doelpunt in zijn carrière.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner