26.04.2017 13:00

Mogelijk zesde ambt voor Advocaat bij de KNVB

Nu Henk ten Cate heeft bedankt voor de functie als bondscoach voor het Nederlands elftal, lijkt de weg vrij voor Dick Advocaat. De kleine generaal stond in het verleden al vijf keer onder contract bij de KNVB en kan nu aan zijn zesde termijn beginnen.

2016: assistent van Danny Blind
In mei van 2016 maakt Advocaat bekend dat hij assistent wordt van Danny Blind. Daarmee kiest de KNVB voor ervaring naast de bondscoach. Echter, drie maanden na zijn komst vertrekt de assistent alweer en kiest voor een lucratief contract bij Fenerbahçe. Dat zorgt ervoor dat Advocaat een flinke lading kritiek over zich heen krijgt.   

2002-2004: bondscoach
Nadat Oranje het WK van 2002 heeft gemist, wordt Advocaat gevraagd om het Nederlands elftal te loodsen naar het EK 2004 in Portugal. Oranje wordt uitgeschakeld door het gastland, door met 2-1 te verliezen. Ook na dit dienstverband ligt hij onder vuur, aangezien hij uitblinker Arjen Robben tegen Tsjechië (3-2 verlies) wisselt.

1992-1994: bondscoach
Nadat Advocaat tweemaal als assistent heeft gefungeerd, wordt hij aangesteld als hoofdtrainer om Oranje naar het wereldkampioenschap van 1994 te loodsen. Alleen verloopt de aanloop naar het eindtoernooi nogal rumoerig. Zo raakt Marco van Basten op het laatste moment af, terwijl Ruud Gullit niet mee wil met de ploeg. Zijn filosofie strookt niet met de speelstijl van Advocaat. Oranje verliest in de kwartfinale van Brazilië met 2-3. Na het WK blijft hij aan, maar in december 1994 stopt hij plotseling, om hoofdtrainer te worden bij PSV.

1990-1992: assistent van Rinus Michels
In de tweede periode als assistent van Rinus Michels haalt het Nederlands elftal de halve finale. In de halve eindstrijd is Denemarken echter te sterk, door de penalty's beter te nemen, nadat het na negentig minuten in 2-2 eindigt. Uitgerekend de ster van de ploeg, Marco van Basten, mist de beslissende strafschop.

1984-1987: assistent van Rinus Michels
Ruim dertig jaar geleden wordt Advocaat voor de eerste keer betrokken bij Oranje, als hij een contract tekent als assistent van Rinus Michels. Het Nederlands elftal bereikt het eindtoernooi niet, omdat België over twee wedstrijden in de play-offs sterker is. In de heenwedstrijd verliest Oranje met 1-0 na een heel vroege rode kaart van Wim Kieft. Thuis wordt het 2-1 door de late treffer van Georges Grün, waardoor De Rode Duivels door meer gescoorde uitgoals naar het WK gaat.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner