30.04.2017 19:53

Van Wolfswinkel bezorgt Vitesse de KNVB-beker

Dankzij twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel heeft Vitesse zich bekroont tot de winnaar van de KNVB-beker. In de slotfase sloegen de Arnhemmers genadeloos toe door tweemaal te scoren. Het is de eerste hoofdprijs ooit voor de club uit Arnhem.

De club uit Gelderland won sinds de oprichting in 1892 nog geen enkele hoofdprijs. Driemaal stonden de Arnhemmers in de finale, maar in 1912 ging het mis tegen Haarlem en in 1927 tegen V.U.C.. De laatste kans op een hoofdprijs was in 1990. PSV was destijds de tegenstander. De club uit Arnhem verloor met 1-0, mede door de penaltymisser van John van den Brom in de slotseconden van het duel.

De kans om de eerste hoofdprijs in het 125-jarige bestaan te pakken. Die druk leek de Vitesse-spelers te verlammen in de openingsfase van het duel. AZ begon feller aan de wedstrijd. De Alkmaarders zetten de club uit Gelderland meteen onder druk waardoor Vitesse moeilijk tot voetballen kwam. AZ kreeg ook kansen om de voorsprong te pakken. Derrick Luckassen kwam nog het dichtste bij. Zijn vrije trap was buiten het bereik van doelman Elroy Room, maar de lat behoedde Vitesse voor een achterstand.

Daar stelde Vitesse voor rust weinig tegenover. De Arnhemmers waren zelden voor het doel van Tim Krul te vinden. Op een kopballetje van Nathan na, die enkele meters naast ging, had de club uit Arnhem niets te vertellen in De Kuip.

Vitesse leek de zenuwen in de kleedkamer achter zich te laten. De club uit Arnhem kwam goed uit de kleedkamer met direct een schot op doel van Nathan. Toch daalde het niveau ook na rust tot een bedenkelijk niveau. De angst om te verliezen leek groter dan de wil om te winnen. Zo viel er ook na rust weinig te genieten in De Kuip.

Uit een doodspelmoment kwam AZ dichtbij een treffer. Rens van Eijden kreeg van dichtbij een kopkans uit een hoekschop, maar Room kon redding bieden. Dat leek het startschot voor AZ om in de slotfase wat aan te dringen.

Uit het niets viel het doelpunt aan de andere kant. Een voorzet van Milot Rashica leek een prooi voor Krul, maar de doelman schatte de situatie verkeerd in. Van Wolfswinkel was er als de kippen bij en kopte de bal binnen voordat de doelman erbij kon. John van den Brom probeerde het tij nog te keren door verdediger Rens van Eijden eraf te halen voor spits Fred Friday. Dat bleek voor niets, want het laatste woord was ook voor Van Wolfswinkel. De spits schoot vlak voor tijd de 0-2 binnen en bezorgde Vitesse de eerste hoofdprijs in het 125-jarig bestaan van de club.