05.05.2017 10:00

De 5 grootse teams zonder prijs in clubhistorie

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week de vijf grootste profteams zonder prijs in de clubhistorie op het hoogste niveau. Dit naar aanleiding van de eerste prijs van Vitesse, de KNVB beker van vorig weekend.

1: NEC
De Nijmegenaren zagen rivaal Vitesse de eerste prijs uit de clubgeschiedenis pakken, nadat de Arnhemmers de finale wonnen van AZ Alkmaar. Winnen in een finale is NEC zelf nog niet gelukt, ondanks 4 finaleplaatsen. Ook werd het nooit landskampioen, al pakte het wel 2 keer de titel in de Eerste Divisie. Dat gebeurde 2 seizoenen geleden nog, met het uitzonderlijke puntenaantal van 101.

2: SBV Excelsior
De Rotterdammers kunnen zondag Feyenoord van de titel afhouden. Die prestatie behaalden de Kralingers zelf nooit. Ook de KNVB beker wist Excelsior nog nooit binnen te slepen, al speelde het wel 1 keer de finale. In 1930 was Feyenoord echter met 1-0 te sterk. Wel werd de ploeg van Mitchell van der Gaag in het verleden 3 keer kampioen van de Eerste Divisie, met het seizoen 2005/2006 als meest recente keer.

3: SC Cambuur
Tot vorig seizoen speelden de Friezen 3 jaar op rij in de Eredivisie, maar tot kampioen kroonde de ploeg zich nooit in de hoogste competitie. Ook de KNVB beker prijkt niet op de erelijst van Cambuur. Toch vierde de ploeg 3 keer feest, toen het kampioen werd van de Eerste Divisie. Omdat FC Volendam tijdens de laatste speeldag met 3-1 verloor, mocht Cambuur zich in 2012/2013 kampioen van de Jupiler League noemen.

4: De Graafschap
Tot vorige week hadden actieve profclubs uit de provincie Gelderland geen enkele prijs gewonnen. Zowel Vitesse als NEC en De Graafschap zegevierde nog nooit. Vorige week lukte de geelzwarten dat wel. De club uit Doetinchem speelde nooit een finale van een KNVB beker, maar heeft wel 4 keer de schaal van de Eerste Divisie in de prijzenkast staan. In 2010 gebeurde dat voor het laatst. Destijds hield het onder meer huidige Eredivisionisten PEC Zwolle, Excelsior en Go Ahead Eagles onder zich.

5: FC Volendam
De cultclub uit Volendam speelde tussen 1988 en 1998 11 seizoenen op rij in de Eredivisie, maar kampioen werd het nooit. Ook tijdens de 2 finales van de KNVB beker stapte het niet als winnaar van het veld. In 2007/2008 pakten De Wijdbroeken voor de zesde keer de titel in de Eerste Divisie. Lang duurde het Eredivisie-avontuur niet, want een jaar later degradeerde Volendam weer.

Ook zonder prijs
Ook RKC Waalwijk, FC Dordrecht, SC Telstar, FC Emmen, MVV Maastricht, FC Oss, Helmond Sport, SC Veendam, FC Den Bosch, Achilles '29 hebben nog geen enkele prijs op het hoogste niveau van Nederland in de prijzenkast staan.

De laatste 5
Clubs waartegen Messi het vaakst scoorde
Grootste zeges van Feyenoord bij Vitesse
Laatste voorsprongen van 2 goals van Ajax in Europa
Beste presterende clubs na midweekse ronde
Laatste Feyenoord-zeges in Amsterdam

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner