05.05.2017 13:17

Johan Cruijff Schaal niet langer meer in ArenA

De Johan Cruijff Schaal wordt vanaf volgend seizoen niet meer gespeeld in de Amsterdam ArenA. De landskampioen speelt de wedstrijd in eigen huis. Dit doet de KNVB om meer populariteit aan de Johan Cruijff Schaal te geven.

"We zijn de afgelopen twintig jaar erin geslaagd van de Johan Cruijff Schaal een traditie te maken", geeft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB aan op de website van de KNVB. "We hebben ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs. We houden de traditie in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB Bekerfinale." In de afgelopen jaren zat de Amsterdam ArenA regelmatig slechts deels gevuld tijdens de Johan Cruijff Schaal.


Voor de wedstrijd FC Groningen - PSV in de Johan Cruijff Schaal, is de Amsterdam ArenA een minuut stil. Piet Fransen, oud-speler van onder andere FC Groningen, overleed op de wedstrijddag. (02-08-2015)

De strijd op de Supercup stond al jaren in teken om de Johan Cruyff Foundation en in de toekomst zal de relatie met de de familie en foundation van Johan Cruijff verstevigd worden. €1,- van elk verkocht kaartje gaat vanaf volgend seizoen namelijk naar de foundation. Bovendien wordt er elk jaar een actueel thema gekoppeld aan de Johan Cruijff Schaal, welke wordt vastgesteld met de foundation en de clubs die de strijd met elkaar aangaan.

Reactie familie en foundation
"We zijn blij met de vernieuwde insteek van de Johan Cruijff Schaal en hopen dat het zal leiden tot een maatschappelijk betrokken maar vooral ook sportief en feestelijk begin van het nieuwe voetbalseizoen. Het is tevens een unieke gelegenheid om zo Johan jaarlijks te eren voor wat hij voor het voetbal en daarbuiten heeft betekend. Daar zijn we heel trots op", laat Carole Thate, namens de familie van Johan Cruijff en de verschillende aan Cruijff gelieerde initiatieven, waaronder de Johan Cruyff Foundation weten.

"Deze wedstrijd is bij uitstek een gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal te laten zien", meent Gijs de Jong. "Samen met de Johan Cruyff Foundation en deelnemende clubs vragen we aandacht voor een actueel maatschappelijk thema. Daarmee proberen we de Johan Cruijff Schaal passend te maken bij het sociale en hartelijke karakter van Johan zelf."

Beslissing met clubs
De aanpassingen zijn gemaakt met clubs die het vaakst aan de Johan Cruijff Schaal hebben deelgenomen. Dat zijn Ajax, PSV, Feyenoord en AZ. Ook bekerwinnaar Vitesse en het technisch platform, het overlegorgaan over de sportief-technische aspecten van het Nederlandse voetbal, zijn betrokken bij het proces. Mocht Feyenoord het landskampioenschap binnenslepen, zal de Johan Cruijff Schaal volgend seizoen in De Kuip gespeeld worden. Vitesse is als bekerwinnaar dan de opponent.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner