10.05.2017 22:37

Real behaalt negentiende Europese finale

Real Madrid staat op 3 juni in de negentiende Europese finale in de geschiedenis. Ondanks een onzekere start hield het woensdagavond de opgebouwde 3-0 voorsprong tegen Atlético Madrid vast, met een uiteindelijke 2-1 nederlaag.

Aartsrivaal FC Barcelona staat op achttien finales in Europees verband. Real is daardoor weer de eenzame leider in dit klassement. Tevens wist de Koninklijke tegen Atlético voor de 61ste wedstrijd op rij te scoren in alle competities. Dat is een historische serie, bekeken over de bovenste vijf competities in Europa. Hiervoor stond dat record op naam van Bayern München, dat in 2013 en 2014 60 duels op rij tot een doelpunt kwam.

Toch was het geen eitje voor de equipe van Zinédine Zidane. Saúl zorgde al na tien minuten voor de openingstreffer namens Atléti. Hij kopte overtuigend binnen uit een corner. Hij maakte daarmee zijn zevende goal in de Champions League. Altijd was dat de 1-0. De comeback was helemaal ingezet toen Antoine Griezmann vijf minuten later zorgde voor de 2-0. Keylor Navas kon een matig ingeschoten penalty niet stoppen.

Naarmate de eerste helft vorderde verloor Atlético echter het initiatief en kon Real op zoek naar de cruciale uitgoal. Die kwam er vlak voor rust. Karim Benzema dribbelde langs drie verdedigers en bood aan Toni Kroos de mogelijkheid om te schieten. Jan Oblak wist het schot van de Duitser nog te keren, maar Isco was als de kippen bij de rebound en prikte de 2-1 in het doel. Zo was Atlético weer terug bij af.

De tweede helft van de laatste Europese wedstrijd in Vicente Calderón bood daarna vrij weinig. Atlético probeerde hier en daar nog wel wat en kreeg in de 66ste minuut de grootste kans om toch nog in de buurt te komen, maar Keylor Navas voorkwam met twee uitstekende reddingen de 3-1. Het bleef uiteindelijk bij 2-1 in Madrid, waardoor Real zich met relatief gemak plaatste voor de finale.

Juventus is op 3 juni de tegenstander van Real, als het een poging gaat doen om de twaalfde Champions League-titel in de geschiedenis binnen te slepen.

Door: Nino Vermeulen