12.05.2017 12:19

Europa League-finale: alles over Friends Arena

Ajax neemt het in de Europa League finale op tegen Manchester United. Dat doen de Amsterdammers op 24 mei in Solna (Zweden), een kleine voorstad van Stockholm, in de relatief nieuwgebouwde Friends Arena.

Thuishaven AIK Solna
AIK Solna is de vaste bespeler van de Friends Arena. Dat doet de club al voor het vierde seizoen op rij. AIK Solna, dat Simon Thern momenteel huurt van sc Heerenveen, bevindt zich momenteel op de zesde plaats in de Zweedse competitie: de Allsvenskan. Vijf seizoenen geleden speelde PSV nog in Solna tegen AIK, maar dat was nog in het oude stadion. De ploeg van Dick Advocaat verloor destijds met 1-0 in het Råsunda Stadion.

Nationale Voetbalstadion
De Friends Arena, geopend op 27 oktober 2012, is het nationale voetbalstadion van Zweden. De meest thuiswedstrijden speelt de Zweedse ploeg in dit stadion, wat toegang biedt tot precies 50.653 toeschouwers. Het stadion is in de plaats gekomen van het Råsunda Stadion dat op ongeveer één kilometer afstand lag en de oude thuisbasis vormde van AIK Solna. De Friends Arena wordt eveneens gebruikt voor grote popconcerten.

Oranje
Voor Davy Klaassen en Joël Veltman zal de Friends Arena niet geheel onbekend terrein zijn. Zij speelden namelijk de kwalificatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap in dat stadion namens Oranje, al deed alleen Klaassen mee in dat duel. Ook Manchester United-speler Daley Blind speelde negentig minuten in dat duel en weet dus waar hij terechtkomt. Oud-speler van PSV en FC Groningen Marcus Berg opende in dat duel de score, waarna Wesley Sneijder ruim twintig minuten voor tijd de stand gelijktrok: 1-1. Dat bleek eveneens de eindstand.

Gegevens

  • Adres: Råsta Strandväg 1,
  • Plaats: Solna, Stockholm
  • Locatie: in Solna, een voorstad van Stockholm
  • Geopend: 27 oktober 2012
  • Capaciteit: 50.653 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner