14.05.2017 16:21

Feyenoord eindelijk weer Nederlands kampioen

Dirk Kuyt (m.) heeft Feyenoord in het kampioensduel met Heracles Almelo op 2-0 geschoten. (14-05-2017)
Dirk Kuyt (m.) heeft Feyenoord in het kampioensduel met Heracles Almelo op 2-0 geschoten. (14-05-2017)

Feyenoord is voor het eerst sinds 1999 weer de kampioen van Nederland. Na de deceptie van vorige week in duel met Excelsior lukte het tegen Heracles Almelo wel. Dirk Kuyt was de held met een hattrick.

Het is de vijftiende landstitel in de geschiedenis. Alleen tussen 1940 en 1961 moest Feyenoord langer wachten op het volgende kampioenschap. Omdat Feyenoord het vorige week niet afmaakte tegen Excelsior, viel de beslissing om de landstitel voor de 21ste keer op de slotdag. Het aantal keer dat de koploper het nog uit handen gaf blijft dankzij de zege van Feyenoord op drie.

Dirk Kuyt begon in de basis, omdat Tonny Vilhena geschorst was. Het kostte maar 38 seconden om die keuze van Van Bronckhorst terug te betalen. Mike te Wierik gleed uit na een verre ingooi, waardoor Kuyt de bal voor zijn voeten kreeg vanuit een lastige hoek. Hij mikte de bal op fraaie wijze via de binnenkant van de paal in het doel en zorgde voor enorme ontlading in De Kuip.

Ruim tien minuten later ontpopte Kuyt zich helemaal tot de held van Rotterdam. Eljero Elia ontving de bal aan de zijkant na een goede aanval en legde de bal panklaar op het hoofd van Kuyt, die Justin Hoogma te slim af was en van dichtbij de 2-0 binnen kon koppen. Zo was het binnen een kwartier eigenlijk al beslist in Rotterdam.

Pas na een uur klopte Heracles voor het eerst aan. Reuven Niemeijer was maar een halve meter verwijderd van de aansluitingstreffer. Hij nam een lange pass van Justin Hoogma in één keer op de schoen en mikte maar net naast. Het bleek een eenmalige oprisping van Heracles, want daarna kwam Feyenoord niet meer in de problemen.

In het proces van aftellen richting de negentigste minuut werd het sprookje compleet voor Kuyt en zijn Feyenoord. Een overtreding van Te Wierik op Nicolai Jørgensen in het strafschopgebied resulteerde in een penalty en er was maar één man die dat klusje zou gaan klaren. Dirk Kuyt maakte het buitengewoon koel af en bekroonde deze kampioenswedstrijd tegen Heracles tot zijn meest magische ooit. Met een hattrick bezorgde hij Feyenoord het welverdiende kampioenschap. Het enige kleine smetje van de middag was een treffer van Peter van Ooijen, die de stand in de voorlaatste minuut op 3-1 besloot met een heerlijk schot.

Door: Nino Vermeulen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner