14.05.2017 17:12

Feyenoord onder Gio van diep dal naar hosanna

Hij staat in de geschiedenisboeken als de trainer onder wiens leiding Feyenoord een historisch dieptepunt beleefde met zeven nederlagen op rij. Iets meer dan een jaar later gaat Giovanni van Bronckhorst ook de boeken in als de trainer die de Rotterdamse volksclub, na achttien jaar wachten, eindelijk weer richting de landstitel leidde.

"Van zeven wedstrijden op rij verliezen leer je meer dan zeven keer achter elkaar winnen. Het moet alleen niet te vaak gebeuren, één keer is wel genoeg", aldus de 42-jarige Rotterdammer. De ontwikkeling van Van Bronckhorst als trainer vertoont gelijkenissen met die van Phillip Cocu. Diens eerste seizoen bij PSV verliep met pieken en - vooral - diepe dalen. De oud-topvoetballer van onder meer FC Barcelona, die zelf gewend was aan druk en discipline, moest leren om zijn overwegend jonge spelersgroep bij de hand te nemen en de grenzen af te bakenen.

Pas toen Cocu de hulp had ingeroepen van Guus Hiddink kreeg hij PSV op het juiste spoor, dat leidde naar twee landstitels en knappe prestaties in de Champions League. Wie Van Bronckhorst de afgelopen twee jaar nauwgezet volgde, zag opvallend veel overeenkomsten met Cocu. Ook hij kreeg als beginnend hoofdtrainer de kans bij de club van zijn hart, Feyenoord. Ook Van Bronckhorst had in zijn eerste seizoen moeite om zijn selectie in het gareel te houden. En ook hij riep in wanhoop de hulp in van zijn oude leermeester, Dick Advocaat. Na een dramatische reeks sloot Feyenoord het seizoen toch nog af met een prijs, de KNVB-beker.

Rust en ontspanning
Van Bronckhorst werd aanvankelijk door zijn spelers vaak nog 'Gio' genoemd, maar dat veranderde langzaam in 'trainer'. Hij trok voor dit seizoen de discipline aan en predikte iedere dag weer hetzelfde woord: focus. "Een ruim begrip, maar wel essentieel voor ieder team dat in de top speelt", zegt de trainer, die de overwinningen in vier dagen tijd op Manchester United en PSV als voorbeeld neemt. "Na de Europese winst op United heerste euforie, maar al in de kleedkamer ging direct de blik richting PSV. Toen we drie dagen later ook in Eindhoven wonnen, wist ik dat het goed zat."

Van Bronckhorst straalde ook rust en ontspanning uit toen heel Rotterdam de afgelopen weken bevangen raakte van 'kampioenskoorts', ten teken dat hij als trainer is gegroeid. "Ik ben een jaar verder, heb dingen meegemaakt en ben meer ervaren. Ik heb dit seizoen dingen anders gedaan en dat zal ik ook volgend jaar doen. Dat proces gaat steeds door, een team is dynamisch, daar moet je steeds op reageren. Veel winnen vergt weer een andere aanpak dan zeven keer op rij verliezen."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner