17.05.2017 22:20

Jonkies pakken hun kans in de play-offs

Calvin Stengs kan zijn ogen niet geloven. Vlak na het verlengen van zijn contract bij AZ scoort de aanvaller zijn eerste goal in de hoofdmacht. Hij maakt er 1-3 van tegen FC Groningen. (17-05-2017)
Calvin Stengs kan zijn ogen niet geloven. Vlak na het verlengen van zijn contract bij AZ scoort de aanvaller zijn eerste goal in de hoofdmacht. Hij maakt er 1-3 van tegen FC Groningen. (17-05-2017)

De play-offs voor de Europa League staan vaak garant voor spanning, met ploegen die goed presteerden in het seizoen en het zelfvertrouwen binnen het elftal hebben. De woensdagavond stond echter in het teken van debuutdoelpunten.

Maar liefst drie jonge spelers scoorden hun eerste treffer in de hoofdmacht op de eerste speeldag van de play-offs. Bij het duel tussen sc Heerenveen en FC Utrecht ging het om twee spelers, bij FC Groningen - AZ kende één jongeling zijn eerste scorebordmoment.

In de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Utrecht was het al na 15 minuten raak voor Sofyan Amrabat, die een weergaloos seizoen meemaakte in de Eredivisie, maar nog niet scoorde. Na een pass van Wout Brama vond hij met een geplaatst schot de rechterbovenhoek. Amrabat speelde maar liefst 42 duels in de Eredivisie en 5 in de beker, maar scoorde nu pas zijn eerste goal voor de Domstedelingen.

Wereldberoemd talent
Aan de andere kant stond Martin Ødegaard voor zijn eerste goal op het hoogste voetbalniveau van Nederland. De huurling in dienst van sc Heerenveen maakte naam bij Strømsgodset IF in Noorwegen, maar na zijn spraakmakende transfer naar Real Madrid kwam hij niet meer tot scoren op het hoogste niveau. Bij Real Madrid speelde hij slechts 2 duels, waarin hij het verschil niet kon maken.

Ook in het shirt van sc Heerenveen bleven goals uit. Het Noorse talent had oorspronkelijk moeite om zich in de basisopstelling van de Friezen te voetballen, maar kwam uiteindelijk toch tot 15 duels, waarvan 14 in de Eredivisie. In zijn zestiende optreden was het raak. Met een schot van buiten de zestien scoorde hij zijn eerste goal op het hoogste niveau sinds 19 oktober 2014.

Net verlengd
Het laatste talent dat zijn eerste doelpunt scoorde op de woensdagavond is Calvin Stengs. De aanvaller van AZ verlengde deze maand zijn contract nog bij AZ tot de zomer van 2022 en is de minst ervaren doelpuntenmaker van de avond. Stengs maakte in zijn derde wedstrijd in de hoofdmacht zijn eerste goal, tegen FC Groningen maakte hij de 1-3.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner