17.05.2017 22:35

AZ verschaft zich goede uitgangspositie

Alireza Jahanbakhsh viert zijn treffer in de play-offs tegen FC Groningen aan de zijkant. De Iraniër zoekt trainer John van den Brom op. (17-05-2017)

In de eerste ronde van de play-offs voor Europees voetbal heeft AZ Alkmaar goede zaken gedaan. Het won woensdagavond op bezoek bij FC Groningen: 1-4. De Alkmaarders zetten daarmee een grote stap richting de finale.

FC Groningen begon veelbelovend aan de thuiswedstrijd. Het was scherp in de eerste tien minuten en zette AZ even in de achteruit. Uitgespeelde mogelijkheden bleven desondanks uit voor de Groningers. De enige dreiging in de eerste helft kwam van dribbelaar Oussama Idrissi. Maar ook hij raakte niet verder dan enkele afstandsschoten waarbij Tim Krul de bal naast het doel zag verdwijnen. Na de openingsfase kwam de wedstrijd in een lager tempo terecht.

Met de snelheid van Alireza Jahanbakhsh en Levi García gokte AZ op een snelle counter. De vleugelverdedigers van FC Groningen had moeite met de snelheid van dat tweetal. Jahanbakhsh leverde onder meer een perfecte voorzet af die van dichtbij door Derrick Luckassen naast gekopt werd. Op slag van rust zorgde Jahanbakhsh zelf voor de 0-1. Vanaf rand zestien prikte hij de bal beheerst in het doel door tegendraads te schieten.

Een tegenvaller voor AZ was dat diezelfde Jahanbakhsh in de rust geblesseerd in de kleedkamer achter bleef na een botsing in de eerste helft. Calvin Stengs van Jong AZ kreeg zodoende speelminuten in het Noordlease Stadion. In de tweede helft had Joris van Overeem de verdubbeling op zijn schoen liggen. García bracht hem in scoringspositie. Zijn lage schot vanaf rand zestien strandde echter op de voet van doelman Sergio Padt.

Wout Weghorst liet Padt wel kansloos met een hard en laag schoot in de rechter onderhoek. De spits nam de bal op het perfecte moment op zijn schoen: 0-2. Jesper Drost reageerde daar een minuut later op met het aansluitingsdoelpunt. Daar bleef het niet bij in Groningen. Een kwartier voor tijd was het jongeling Calvin Stengs die na een combinatie zijn eerste doelpunt ooit maakte voor AZ door de bal in de verre hoek te leggen.

Weghorst bepaalde de eindstand in blessuretijd op 1-4. Door de 1-4 overwinning beschikt AZ over een prima uitgangspositie voor de return. Zaterdag ontvangt het in eigen stadion FC Groningen. De winnaar van dit duel speelt in de finale tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen sc Heerenveen en FC Utrecht.