19.05.2017 14:00

Top en Flop: winteraankopen in de Eredivisie

Martin Pušić (l) trekt zijn shirt uit om zijn doelpunt te vieren met Spartanen Stijn Spierings (m) en Bart Vriends (r). (14-05-2017)
Martin Pušić (l) trekt zijn shirt uit om zijn doelpunt te vieren met Spartanen Stijn Spierings (m) en Bart Vriends (r). (14-05-2017)

De clubs in de Eredivisie hebben zich in de winterstop weer geprobeerd te versterken, maar een garantie voor succes zijn winteraankopen niet. Via statistieken van de Voetbal.com-database is een Top en Flop tot stand gekomen.

Top-5:
5. Pedro Chirivella

Van Valencia en Liverpool naar de degradatiestrijd met Go Ahead Eagles: het overkwam Pedro Chirivella. De Spanjaard wordt gezien als een enorm talent en die status bewees hij in de Eredivisie. Bij het dolende Go Ahead Eagles was de negentienjarige middenvelder duidelijk van een hoger niveau dan de rest van de selectie. Hans de Koning en Robert Maaskant erkenden het talent van Chirivella en deden alle wedstrijden dat hij in Deventer was een beroep op hem. Hij zal in de zomer terugkeren naar Liverpool, waar hij weer aan zal sluiten in de jeugdopleiding van The Reds. Dat doet hij wel met ervaring van Eredivisie-voetbal.
- 17 wedstrijden
- 2 doelpunten
- 2 assists

4. Kristoffer Peterson
In een halfjaar tijd bij Heracles Almelo heeft Kristoffer Peterson zijn eigen doelpuntenrecord verbroken. De Zweedse aanvaller vertrok van FC Utrecht naar Heracles, waar hij een onbetwiste basisspeler werd. Met 4 doelpunten in 15 wedstrijden bewees hij het gelijk van trainer John Stegeman, maar ook het ongelijk van Utrecht en Roda JC. De inmiddels 22-jarige Peterson werd opgeleid in Engeland, bij Liverpool, waarna de Domstedelingen het met hem aandurfden. Tot een echte doorbraak kwam het niet, maar bij Heracles heeft hij al meer gescoord dan in zijn twee voorgaande seizoenen bij elkaar.
- 15 wedstrijden
- 4 goals
- Goal van Peterson stond garant voor de zege

3. Martin Pušić
Een Oostenrijkse spits moest Sparta Rotterdam op weg helpen in de strijd tegen degradatie: Martin Pušić. En dat deed hij. In de allesbeslissende weken van de Eredivisie kwam hij op stoom en schoot hij Sparta hoogstpersoonlijk naar lijfsbehoud. Door overwinningen op FC Twente (1-0, goal Pušić) en Go Ahead Eagles (3-1, 2 goals Pušić), blijft Sparta gespaard van nacompetitie. Het huurcontract met FC Midtjylland bleek een schot in de roos.
- 14 wedstrijden
- 6 goals
- 9 punten dankzij winnende treffers van Pušić

2. Nasser el Khayati
Met een schat aan ervaring kwam Nasser el Khayati in de winter naar Den Haag. ADO zat krap in de spelers en vond bij Queens Park Rangers een interessante huurling. De Rotterdamse El Khayati genoot zijn opleiding in Nederland, maar speelde tot dit jaar nog geen minuut in de Eredivisie. Met PSV, FC Den Bosch en NAC Breda had de aanvaller verschillende Nederlandse profclubs achter zijn naam staan, maar een succes werd het nooit. El Khayati was een avonturier bij Olympiakos Nikosia, Kozakken Boys, Burton Albion en QPR, maar stond in Den Haag aan de basis van de wederopstanding van ADO, met lijfsbehoud tot gevolg.
- 12 wedstrijden
- 5 goals
- 16 punten gepakt met speeltijd El Khayati

1. Wout Brama
De dertigjarige Wout Brama koos in de winterstop toch weer voor een stap omhoog. FC Utrecht-trainer Erik ten Hag wilde de middenvelder van PEC Zwolle graag hebben, waarna hij zich ontwikkelde tot een belangrijke schakel op het middenveld van Utrecht. En met veel succes. Met Brama als stille kracht ging het puntentotaal van Utrecht flink omhoog.
- 14 wedstrijden
- 1,55 punt per wedstrijd zonder Brama
- 2,21 punt per wedstrijd met Brama

Flop-5
5. Martin Ødegaard

Op hele jonge leeftijd zat de gehele wereldtop al achter Martin Ødegaard aan, waarna hij koos voor een transfer naar Real Madrid. Bij De Koninklijke kwam het nog niet tot een doorbraak en het Noorse supertalent mocht  anderhalfjaar in Friesland voetballen, bij sc Heerenveen. De hoge verwachtingen die de transfer met zich meebracht, heeft hij alleen nooit kunnen inlossen. De inmiddels 18-jarige Ødegaard heeft maar 2 keer na de 90 minuten mogen volmaken bij Heerenveen. Hij heeft nog wel de tijd om zijn talent te etaleren bij Heerenveen, aangezien het huurcontract ook volgend seizoen doorloopt.
- 8 basisplaatsen
- 6 keer gewisseld
- 0 doelpunten

4. Jos Hooiveld
"Jos Hooiveld is een goede aanvulling op de selectie", zei technisch directeur Jan van Halst bij de presentatie van Hooiveld bij FC Twente. De Tukkers kwamen echter bedrogen uit. De 33-jarige verdediger nam heel veel ervaring mee, maar op het veld voegde hij weinig toe. In zijn eerste halfjaar bij Twente mocht hij 1 keer in de basis beginnen en 6 keer invallen, allemaal pas vanaf begin april. Hooiveld moest eerst fit worden bij Jong Twente, maar zijn overstap naar het eerste elftal werd geen succes. Met Hooiveld in het veld ging Twente slechter presteren.
- 6 wedstrijden
- 4 punten

3. Tim Krul
In de zomerstop dacht Ajax met Tim Krul een goede vervanger te halen voor de vertrokken Jasper Cillessen. De huurling van Newcastle United verloor echter de concurrentiestrijd van André Onana in Amsterdam, waarna AZ in Krul een goede eerste keeper zag. In Alkmaar waren ze over Sergio Rochet niet tevreden en Krul kreeg meteen een plaats onder de lat. Veel punten pakte Krul echter niet voor de ploeg. Met de international in het doel ging AZ slechter presteren dan met Rochet.
- Krul: 1,21 punt per wedstrijd
- Rochet: 1,6 punt per wedstrijd

2. Thanasis Papazoglou
Nadat zakenman Aleksei Korotaev in de winterstop Roda JC had overgenomen, kwamen er acht nieuwe spelers bij het eerste elftal. De Griekse spits Thanasis Papazoglou was daar één van. Hij kwam op huurbasis over van KV Kortrijk, waar hij in de eerste seizoenshelft geen enkel doelpunt maakte. Bij Roda deed hij het dan toch beter, aangezien hij thuis tegen Excelsior tot scoren kwam. Dat was zijn eerste en laatste doelpunt voor de Limburgers, want trainer Yannis Anastasiou is geen fan van zijn landgenoot. Na 2 basisplaatsen was het einde oefening voor Papazoglou bij Roda. Anastasiou stuurde hem om disciplinaire redenen weer terug naar België en gaat zonder de aankoop op jacht naar lijfsbehoud.
- Aankoop met 2 basisplaatsen
- Voortijdig weggestuurd

1. Simeon Raykov
Waar Papazoglou nog iets heeft bijgedragen aan Roda JC, maakte ploeggenoot Simeon Raykov het wel heel bont. De Bulgaarse linksbuiten mocht 1 keer in de basis beginnen, maar werd hij al in de rust gewisseld. Ook liet Anastasiou hem nog een keer 4 minuten invallen, maar meer dan dat heeft Raykov niet bijgedragen aan Roda JC. In de laatste paar cruciale wedstrijden om lijfsbehoud van Roda, zal Raykov ook niet van waarde kunnen zijn. Hij is uit de selectie gezet om disciplinaire redenen.
- 2 wedstrijden
- Totaal 50 minuten op het veld gestaan
- Uit de selectie gezet

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner