19.05.2017 12:50

De play-off-winnaar en zijn Europese operatie

De huidige play-offs voor Europees voetbal kennen we sinds het seizoen 2008/2009. Wij noteerden alle winnaars van de afgelopen zeven seizoenen. Slechts één van die winnaars bereikte daadwerkelijk de groepsfase van de Europa League.

2016: Heracles Almelo
Vorig seizoen evenaarde Heracles het clubrecord door op plaats zes te eindigen, net zoals in het seizoen 2009/2010. De Almeloërs waren gebrand om het toetje van de play-offs uit te pakken. FC Groningen werd met grote cijfers verslagen, waarna ook FC Utrecht verrassend haar meerdere moest erkennen in de ploeg van John Stegeman. Daardoor mocht Heracles afgelopen seizoen debuteren in Europa, maar een groot succes werd dat niet. De ploeg speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen FC Arouca en in Portugal kwam het niet verder dan 0-0.
Resultaat: onvoldoende

2015: Vitesse
Feyenoord leek de grote favoriet om de play-offs te winnen, maar in de eerste ronde gingen de Rotterdammers onderuit tegen sc Heerenveen. Die ploeg verloor vervolgens in de finaleronde weer van de Arnhemmers, waardoor Vitesse kwalificatie voor de Europa League afdwong. Daarin trof het in de derde voorronde het Southampton van Ronald Koeman. Een lastige opgave, maar ook Hollywood aan de Rijn scoorde een onvoldoende door met 3-0 en 0-2 te verliezen.
Resultaat: onvoldoende

2014: FC Groningen
FC Groningen verslaat Vitesse in de eerste ronde van de play-offs, waarna AZ wacht in de finale voor een dubbele ontmoeting. Door de 0-0 in de heenwedstrijd is het nog spannend voor de return, maar daarin zegeviert de ploeg van Erwin van de Looi met 3-0. FC Groningen mag zich opmaken voor een seizoen Europees voetbal, maar net als Heracles en Vitesse gaat het meteen fout. De club stroomt in tijdens de tweede ronde van de voorrondes en is direct een illusie armer. Het nietige Aberdeen houdt Groningen in Schotland op 0-0 en klaart de klus in Nederland: 1-2.
Resultaat: onvoldoende

2013: FC Utrecht
De Domstedelingen kenden een goed jaar en kwalificeerde zich overtuigend voor de play-offs. Daarin werd eerst sc Heerenveen aan de kant gezet, terwijl ook FC Twente eraan moest geloven. Zodoende maakte FC Utrecht zich op voor een Europees avontuur. Toch draaide ook dat uit op een deceptie, mogelijk nog groter dan de hierboven genoemde resultaten van Heracles, Vitesse en Groningen. Het nietige FC Differdange 03 uit Luxemburg zegevierde namelijk over twee duels met 2-1 en 3-3.
Resultaat: onvoldoende 

2012: Vitesse
Als nummer zeven van de ranglijst moest Vitesse zien af te rekenen met de grote rivaal NEC. Dat lukte de ploeg, waarna het ook weinig moeite had met RKC Waalwijk en zich dus kwalificeerde de ploeg voor de Europa League. De Arnhemmers zijn meteen de laatste ploeg die niet direct tijdens de eerste tweeluik onderuit gingen. Lokomotiv Plovdiv werd namelijk aan de kant gezet, maar de rijke Russen van Anzhi Makhachkala waren een maatje te groot. Uit werd het 2-0 voor Anzhi en in Arnhem won die ploeg met dezelfde cijfers: 0-2. Desondanks was de missie, het bereiken van de poulefase, niet geslaagd.
Resultaat: onvoldoende 

2011: ADO Den Haag
In de eerste ronde van de play-offs werd Roda JC aan de kant gezet door ADO Den Haag, waarna een spectaculaire tweeluik volgde tegen FC Groningen. De dubbele confrontatie leek na het heenduel beslist als ADO met 5-1 wint, maar tijdens de return versloeg FC Groningen de Hagenezen met dezelfde cijfers. Een penaltythriller volgde en ADO plaatste zich voor de Europa League. Daarin ging het aanvankelijk goed doordat het Litouwse FK Tauras Tauragė werd verslagen. Echter, door de 3-0 nederlaag in Cyprus tegen Omonia Nikosia in de heenwedstrijd en de 1-0 winst in de return, plaatste ADO zich niet voor de groepfase.
Resultaat: onvoldoende 

2010: FC Utrecht
Tijdens de play-offs won FC Utrecht alle vier de wedstrijden van FC Groningen en Roda JC. Een spetterend seizoen in Europa volgde. Tijdens de voorrondes van de Europa League versloeg het namelijk KF Tiranë, FC Luzern en het sterker geachte Celtic FC. De ploeg van Ton du Chatinier kende vervolgens pech met de loting, toen bleek dat SSC Napoli, Liverpool FC en Steaua Boekarest uit de kokers rolden. Echter, de Domstedelingen speelden een fantastisch toernooi door alle thuiswedstrijden ongeslagen te blijven: Liverpool (0-0), Napoli (3-3), Steaua Boekarest (1-1). Met vijf punten werd het wel laatste in de poule, maar prachtige geschiedenis werd geschreven.
Resultaat: voldoende 

2009: NAC Breda
De huidige club uit de Jupiler League versloeg verrassend Feyenoord door over twee duels met 7-2 te winnen. Ook van FC Groningen werd gewonnen en dus ging de club Europa in. Dat ging de ploeg uit Breda goed af, want Gandzasar FC en Polonia Warszawa werden verslagen. Dat Villarreal CF vervolgens met 1-3 en 6-1 veel te sterk bleek, mag geen schande heten. Toch was het doel, kwalificatie voor het hoofdtoernooi, niet geslaagd.
Resultaat: onvoldoende 

De balans: zware onvoldoende
Voldoende: |
Onvoldoende: ||||| ||

Play-offs 
De invoering van de play-offs gaat alweer terug naar 2005/2006. De KNVB wilde de strijd om de belangrijke Europese tickets spannender maken en dus verzon het een systeem waarin de nummers twee tot en met dertien de prijzen moesten verdelen. Toen de UEFA echter de opzet voor de Europese toernooien aanpaste en er een herverdeling kwam qua startbewijzen, gooide de KNVB de play-offs weer overhoop. Dat is de structuur zoals die vandaag de dag wordt gespeeld.

Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner