20.05.2017 22:38

AZ laat zich niet foppen door FC Groningen

AZ Alkmaar heeft zaterdagavond te koste van FC Groningen de finale van de play-offs behaald. Na de 1-4 overwinning in de heenwedstrijd kwamen de Alkmaarders in eigen stadion niet meer in de problemen. 

Het is voor AZ de vierde keer dat de ploeg deelneemt aan de play-offs, maar nog geen enkele keer werd de finale gewonnen. Tegen FC Utrecht volgt nu een kans om via het toetje van de competitie de Europa League te behalen. Na de 1-4 van eerder in Groningen kwam AZ in eigen huis snel op voorsprong. Een fantastische aanval via jongeling Calvin Stengs en Dabney Dos Santos werd afgerond door Wout Weghorst. De thuisploeg was daarna beter, maar liet na een tweede treffer te maken. Aan de overkant gaf Bryan Linssen zijn ploeg een sprankje hoop door een defensieve fout van Derrick Luckassen af te straffen.

In de tweede helft besliste AZ de wedstrijd. Sergio Padt greep slecht in op een hoge voorzet en zag dat Joris van Overeem de bal over hem heen wist te knikken. Niet veel later maakte de Alkmaarders opnieuw een kopgoal. Dit keer was Van Overeem aangever en knikte Calvin Stengs fraai raak. Van Overeem strooide in de slotfase nog wat zout in de Groningse wonden door raak te knallen op aangeven van invaller Jeremy Helmer. FC Groningen mocht daarna niet klagen dat het daarbij bleef.

Door de overwinning kan AZ Alkmaar zich opmaken voor de finale tegen FC Utrecht. Aanstaande donderdag komen de Domstedelingen op bezoek in het AFAS Stadion en zondag wacht de return in de Galgenwaard.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner