21.05.2017 14:25

Tien van Roda JC ontsnappen tegen Helmond

Roda JC stond op het randje van degradatie, maar met tien man wist de ploeg in de negentigste minuut toch nog te zorgen voor een wonder. Het was invaller Gyliano van Velzen die zorgde voor de bevrijdende 1-1 tegen Helmond Sport. Het gelijkspel was voldoende na de 0-1 overwinning eerder in Brabant.

De tactiek van de Limburgers was om de minimale voorsprong van de heenwedstrijd te verdedigen. Dat tactisch plan bleek niet te werken door de vele slordigheden aan de kant van de Limburgers. Roda JC mocht na tien minuten doelman Benjamin van Leer enorm dankbaar zijn. Na de overtreding van Mohamed el Makrini op Robert Braber binnen de zestien mocht Steven Edwards vanaf elf meter aanleggen. Van Leer, die dit seizoen al tien keer de nul wist te houden, bokste de zwakke poging van Edwards uit zijn doel. Ondanks de ontsnapping bleek dit niet een wake-up call te zijn voor de Eredivisieclub.

De bezoekers bleven de bovenliggende partij. Zo ging een poging van clubtopscorer Jordy Thomassen, die dertien keer het net trof in de Jupiler League, net naast. De problemen werden vlak voor rust nog groter. Mikhail Rosheuvel kwam met gestrekt been in op Jason Bourdouxhe. Scheidsrechter Siemen Mulder gaf de middenvelder een directe rode kaart na deze actie. Het was de derde rode kaart op een rij voor de Limburgers. In de heenwedstrijd kreeg Adil Auassar een directe rode kaart en in de laatste wedstrijd van de Eredivisie tegen Vitesse mocht Mitchel Paulissen vroegtijdig de kleedkamer opzoeken.

Een zware tweede helft volgde voor Roda JC. Helemaal toen Helmond Sport snel de 0-1 op het scorebord zette. De bal van Edwards werd door de Roda JC-verdedigers verkeerd ingeschat, Furghill Zeldenrust pikte vervolgens de bal op en liet doelman Van Leer kansloos. Na de openingsgoal gingen de bezoekers op zoek naar de 0-2. Een tweede tegendoelpunt zou de genadeklap zijn voor de club uit Kerkrade aangezien Roda dan vier keer moest scoren met tien man.

In de slotfase leek Helmond Sport er fysiek doorheen te zetten. Dat gaf Roda de kans om aan te zetten. Tweemaal was Abdul Ajagun dichtbij de gelijkmaker, maar Stijn van Gassel was de grote sta-in-de-weg. Aan de hand van twee invallers, Nathan Rutjes en Van Velzen, kwam het in de slotfase uit een hoekschop toch nog goed voor Roda JC. Rutjes tikte de bal voor de voeten van Van Velzen en uit de draai schoot de invaller raak.

In de volgende ronde wacht de winnaar van het duel SC Cambuur - MVV. De heenwedstrijd eindigde in 1-1 en om half drie vechten deze Jupiler League-clubs in Friesland om die felbegeerde plek in de finale van de play-offs, waar Roda JC wacht.

Door: Ilona van der Werf