21.05.2017 17:50

Gini pakt CL, Arsenal voor eerst sinds 1998 niet

Voor het eerst sinds 1998 staat Arsenal niet in de Champions League. De Gunners eindigden dit seizoen als vijfde, wat onvoldoende is voor plaatsing van het kampioenenbal. Liverpool pakte de cruciale vierde plek mede dankzij Georginio Wijnaldum.

De nummer vier van de Premier League plaatst zich voor de voorrondes van de Champions League, terwijl de nummer vijf rechtstreeks de Europa League instroomt. Arsenal moest hopen op een wonder bij de wedstrijd Liverpool - Middlesbrough, maar het duimen duurde slechts één helft. Vlak voor rust maakte Wijnaldum de bevrijdende 1-0 voor Liverpool, waardoor bij Arsenal duidelijk werd dat het de concurrent in de top vijf sowieso niet meer in kon halen.

In de tweede helft stelde Liverpool de vierde plek al helemaal veilig, Coutinho en Adam Lallana scoorden kort na rust de 2-0 en 3-0. Arsenal zelf boekte nog een knappe overwinning, met een man minder werd het Everton van Ronald Koeman met 2-1 verslagen. De Gunners kwamen vroeg op voorsprong, maar na een bikkelharde tackle van Laurent Koscielny moest de ploeg met tien man verder.

Na een half uur werd het echter 2-0 voor Arsenal, Alexis Sánchez bewees weer eens zijn waarde. Na een uur deed Romelu Lukaku wat terug vanaf de strafschopstip, maar daar bleef het bij voor Everton. In de slotfase scoorde Aaron Ramsey zelfs nog de 3-1. Koeman was met zijn ploeg al wel zeker van Europees voetbal.

Doelpuntenregen
De strijd om de topscorerstitel in de Premier League was lang spannend, met Harry Kane (Tottenham Hotspur) en Lukaku als hoofdrolspelers. In de laatste weken was het echter Kane die afstand nam. Tegen Leicester City scoorde hij al vier keer, op de laatste speeldag scoorde Kane weer veel, tegen Hull City was hij goed voor een hattrick.

Daardoor eindigt Kane op 29 doelpunten in dit seizoen. De spits van Tottenham Hotspur en concurrent van Vincent Janssen had hier 30 wedstrijden voor nodig.