22.05.2017 10:00

Messi is Dost de baas in strijd Gouden Schoen

Met een hattrick sloot Bas Dost het seizoen af op 34 competitietreffers. De Nederlander staat daarmee op een tweede plek in het klassement van de Gouden Schoen. Dost hoeft alleen Lionel Messi boven zich te dulden.

Het klassement van de Gouden Schoen staat zo goed als vast. Alleen in Italië staat er nog een speelronde op het programma, dus de kans bestaat dat Edin Dzeko, Dries Mertens of Andrea Belotti, momenteel net buiten de top 5, nog zullen stijgen. 

1. Lionel Messi > > 37 doelpunten, 74 punten
Ook dit seizoen was Lionel Messi niet te stoppen in de Primera Division. De Argentijnse sterspeler scoorde in de laatste wedstrijd van de Spaanse competitie Eibar tweemaal en bracht zijn totaal op 37 doelpunten. Dat is geen record voor de Barcelona-speler. In het seizoen 2011/2012 kwam Messi tot maar liefst 50 treffers in één seizoen. Ondanks dat Messi zich tot topscorer bekroonde dit seizoen werd het kampioenschap niet binnen gesleept. Die eer ging naar Real Madrid, de club die zich na 5 jaar weer de beste van Spanje mag noemen.

2. Bas Dost > > 34 doelpunten, 68 punten
De Nederlander kende een ijzersterk jaar bij Sporting Lissabon. Met zijn 34 doelpunten verbrak Dost zijn persoonlijke seizoensrecord. Dat record stond op 32 goals die hij maakte in het sc Heerenveen-shirt in het seizoen 2011/2012. Hij werd met dat aantal destijds topscorer van Nederland. Sporting Lissabon eindigde uiteindelijk derde, een plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League.

3. Pierre-Emerick Aubameyang > > 31 doelpunten, 62 punten
In 32 wedstrijden wist Aubameyang 31 keer het net te vinden voor zijn club Borussia Dortmund. Dat betekende een persoonlijk record voor de spits. Vorig seizoen wist hij slechts 25 keer het net te vinden in de Bundesliga. Hij troefde dit seizoen Lewandowski met één doelpunt af waardoor hij de topscorer in Duitsland werd. Het was voor het eerst dat Aubameyang zich bekroonde tot topscorer.

4. Robert Lewandowski > > 30 doelpunten, 60 punten
Lewandowski zag op de laatste speeldag hoe Aubameyang hem voorbij ging op de ranglijst van topscorer. Zo kwam de Poolse spits één doelpunt te kort om zich wederom te kronen tot topscorer van de Bundesliga. In 2014 en 2016 lukte hem dat wel. Zijn 30 doelpunten dit seizoen was een evenaring van zijn persoonlijk record. In het seizoen 2015/2016 wist hij ook 30 keer het net te vinden. Opvallend is dat Lewandowski de enige speler is in de top vijf die daadwerkelijk ook kampioen werd met zijn ploeg.

5. Harry Kane > > 29 doelpunten, 58 punten
Nog nooit scoorde Kane zo vaak in de Premier League als hij dit seizoen deed. De speler van Tottenham Hotspur wist 29 keer te scoren voor zijn club. Met dit aantal was hij de topscorer van de Premier League. Ook vorig seizoen kwam hem die eer toe. Toen waren 25 doelpunten genoeg om die titel op te eisen. Dankzij de doelpunten van Kane eindigde Tottenham op een tweede plek, zeven punten achter op kampioen Chelsea.

5. Luis Suárez > > 29 doelpunten, 58 punten
Ook op de vijfde plaats is oud-Ajacied Suárez geëindigd. De speler van Barcelona kwam met 29 doelpunten dit seizoen niet in de buurt van zijn persoonlijk record. In het seizoen 2015/2016 wist de Uruguayaan namelijk 40 keer te scoren in de Primera Division.  

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner