24.05.2017 19:42

De Ligt is jongste ooit in Europese finale

Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen
Marco Friedl (Mitte) darf sich Hoffnungen auf einen Einsatz bei den Bayern machen

Matthijs de Ligt gaat in ieder geval de geschiedenisboeken in vanavond. De Ajacied staat in de basis. Met zijn 17 jaar en 285 dagen is hij de jongste speler ooit in een Europese finale.

Ajax gewoon met Onana
Ajax speelt zijn eerste Europese finale sinds 1996. Peter Bosz beschikt niet over de geschorste Nick Viergever. Daley Sinkgraven is nog niet topfit en zit daarom niet bij de selectie. Jairo Riedewald speelt daarom als linksback. Joël Veltman begint als rechtsback ten koste van Kenny Tete. Matthijs de Ligt begint centraal achterin en daarmee is hij de jongste speler ooit in een Europese finale. Als Ajax de titel pakt, lost De Ligt Eduardo Salvio af als jongste winnaar van de Europa League. André Onana begint gewoon onder de lat, ondanks het feit dat hij wat grieperig is. Er waren berichten dat Bertrand Traoré fysiek niet helemaal fit zou zijn, maar hij speelt gewoon. Volgens de UEFA is hij momenteel de beste speler dit seizoen in de Europa League. Kasper Dolberg maakte voor Ajax de meeste doelpunten in de Europa League dit seizoen, namelijk zes. De Deen staat bij deze finale ook gewoon weer in de basis.

Manchester United wil trilogie voltooien
José Mourinho gaat met Manchester United op jacht naar de trilogie. Als Manchester United weet te winnen, voegt het zich in een illuster rijtje. Vier ploegen wisten vooralsnog de Europa Cup 1 (of Champions League), Europa Cup 2 en de UEFA Cup (of Europa League) te winnen: Ajax, Bayern München, Chelsea en Juventus. Daar kan United vanavond bij komen te staan. Mourinho mist de geschorste Eric Bailly en de geblesseerden Zlatan Ibrahimović, Ashley Young, Luke Shaw en Marco Rojo. Sergio Romero staat op doel ten koste van David de Gea. In Europa staat Romero ook vaker onder de lat dan De Gea. In de Premier League staat de Gea in het doel. Henrikh Mkhitaryan maakte samen met Zlatan Ibrahimović de meeste doelpunten voor United tijdens deze Europa League. Beiden wisten vijf keer het net te vinden. Mkhitaryan speelt vanavond weer in de aanval.

Rafael Benítez wordt afgelost
Het is in ieder geval zeker dat Rafael Benítez afgelost gaat worden als oudste winnende coach van de Europa League. Zowel Peter Bosz als José Mourinho hebben met hun ruim 53 en 54 jaar een hogere leeftijd toen Benítez de Europa League won (53 jaar en 21 dagen). Mourinho maakte al drie Europese finales mee en won ze alle drie. Met FC Porto won hij in het seizoen 2002/2003 de UEFA Cup en in het seizoen 2003/2004 de Champions League. Met Internazionale won hij in het seizoen 2009/2010 de Champions League. Peter Bosz maakte nog geen Europese finale mee als coach.

De finale in de Friends Arena te Solna staat onder leiding van Damir Skomina en begint om 20.45 uur. De wedstrijd is LIVE te volgen.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner