24.05.2017 22:45

Manchester United voltooit trilogie met titel

Manchester United heeft zich in een illuster rijtje geplaatst. Met de winst van de Europa League woensdagavond ten koste van Ajax (0-2) is de trilogie voltooid. Vier ploegen wisten voor deze wedstrijd de Europa Cup 1 (of Champions League), Europa Cup 2 en de UEFA Cup (of Europa League) te winnen: Ajax, Bayern München, Chelsea en Juventus. Daar komt United nu bij.

Ajax begon ongecontroleerd
Ajax startte met het jongste team ooit in een Europese finale (gemiddeld 22 jaar en 282 dagen). Matthijs de Ligt is nu de jongste speler ooit in een Europese finale met zijn 17 jaar en 285 dagen. De Amsterdammers begonnen gespannen aan de wedstrijd. Gelijk in de eerste minuut kwamen Joël Veltman en André Onana met elkaar in botsing na een lange bal van United. The Red Devils zetten vroeg druk in de beginfase. In de achttiende minuut kwam de ploeg van José Mourinho op voorsprong door een doelpunt van Paul Pogba. Zijn schot werd onderweg nog aangeraakt door Davinson Sánchez. Daardoor dwarrelde de bal binnen. Ajax werd aan het einde van de eerste helft sterker. De ploeg begon rond de middenlijn al druk te zetten. De Ajacieden hadden meer balbezit, maar het echte gevaar bleef uit.

Spektakel blijft uit
De tweede helft was niet erg spectaculair. Het baltempo was laag en kansen bleven uit. Uit het niets scoorde Henrikh Mkhitaryan vanuit een kluts. Dat was zijn zesde doelpunt in de Europa League dit seizoen. Daarmee is hij de topschutter voor United dit seizoen in Europa. Daarna konden beide ploegen niet meer gevaarlijk worden. Neres kwam nog bijna tot scoren in de slotminuut toen hij de bal over Romero stiftte, maar de bal had te weinig snelheid. United won zodoende de Europa League.

United presteert goed met Romero in het doel
Manchester United verloor dit seizoen nog niet met Romero op doel. Hij heeft dit seizoen elf 'clean sheets' op zijn naam staan en hij kreeg maar zes doelpunten tegen. Dit was de twaalfde wedstrijd waarin de Argentijn de 'nul' hield. Vanavond was de negentiende wedstrijd van Romero dit seizoen.

Mourinho blijft ongeslagen
Manchester United boekte de vijfde winst in een Europese finale. Coach José Mourinho blijft ongeslagen in Europese finales. Voor deze wedstrijd won hij drie finales. Met FC Porto won hij in het seizoen 2002/2003 de UEFA Cup en in het seizoen 2003/2004 de Champions League. Met Internazionale won hij in het seizoen 2009/2010 de Champions League. Nu pakt hij met United de titel in de Europa League.

Door: Tom Verschoor