25.05.2017 22:38

AZ met anderhalf been in de Europa League

AZ Alkmaar lijkt zich op te kunnen gaan maken voor het spelen van Europees voetbal. De Alkmaarders wonnen donderdagavond in eigen stadion met 3-0 van FC Utrecht en deden daarmee erg goede zaken.

De bezoekers begonnen scherp in het AFAS Stadion en lieten duidelijk zien dat zij in de reguliere competitie liefst dertien punten meer haalden dan AZ. De thuisploeg liet daarna niet meer met zich sollen en scoorde snel via Joris van Overeem. De middenvelder stond plotseling alleen voor doelman David Jensen en schoof koelbloedig de 1-0 tegen de touwen. Dat betekende alweer zijn derde treffer deze play-offs. De 2-0 liet niet lang op zich wachten. Yassin Ayoub liep een voorzet van Calvin Stengs ongelukkig achter zijn eigen keeper. FC Utrecht mocht daarna blij zijn dat AZ niet nog een treffer maakte voor de pauze, want ook Ron Vlaar en Wout Weghorst kregen kansen om te scoren.

De supporters in Alkmaar zaten nog maar net of Van Overeem had zijn ploeg op 3-0 moeten zetten. Een fantastische rush van Ridgeciano Haps zorgde voor veel ruimte bij de middenvelder, maar hij schoot op goalie Jensen. FC Utrecht was aanvallend onmachtig en kreeg even later alsnog de derde Alkmaarse treffer om de oren. Een vrije trap van Stijn Wuytens werd via de paal binnen gekopt door Weghorst. De bezoekers leken daarna pas door te hebben dat een uitdoelpunt goed uit zou komen, maar verder dan een kansje voor Sébastien Haller kwam FC Utrecht niet. Aan de overkant werd het in de slotfase nog bijna 4-0, maar een vierde tegengoal werd de gasten bespaard.

Met een 3-0 zege op zak reist AZ komende zondag af naar Utrecht voor de return. FC Utrecht staat in eigen stadion voor een lastige opdracht. Alleen bij een ruime winst op AZ maakt de ploeg nog kans op een plek in de derde voorronde van de Europa League. De aftrap in de Galgenwaard is om 12:30 uur.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner