26.05.2017 10:00

De 5 grootste successen uit carrière van Totti

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week de fenomenale prestaties van Francesco Totti, naar aanleiding van zijn laatste wedstrijd die hij zondag gaat spelen voor AS Roma.

1: Wereldkampioen met Italië
In 2006 is de dan al 29-jarige Totti onomstreden in de Squadra Azzurra. De aanvallende middenvelder doet mee in alle duels in de poule, waarin Italië soeverein op de eerste plaats eindigt. In de achtste finale hebben de Italianen het loodzwaar tegen het Australië van Guus Hiddink, maar dan is er de enorme schwalbe van Fabio Grosso. Totti staat op, pakt zijn verantwoordelijkheid en ramt de bal in de negentigste minuut in de kruising. Via Oekraïne en Duitsland bereikt de ploeg de finale, tegen Frankrijk. Totti wordt na een uur gewisseld, maar ziet hoe de Fransen na strafschoppen worden verslagen.  

2: Europese Gouden Schoen
Het daaropvolgende seizoen trekt Totti zijn fenomenale vorm door. De technicus wordt steeds vaker als diepe spits gebruikt en begint daarom ook meer te scoren. Zoveel dat hij topscorer van de Serie A wordt, maar dat niet alleen. Met 52 punten houdt hij Afonso Alves (sc Heerenveen, 51 punten) en Ruud van Nistelrooy (Real Madrid, 50 punten) achter zich in de strijd voor de Europese Gouden Schoen. 

3: Kampioen Serie A
In 1992 breekt Totti door bij AS Roma. Hij zou er zijn hele leven spelen, want hij is een echte Romein. Hij houdt van de club, strijdt voor de club en zal zijn leven ervoor geven. Precies daarom is de enige landstitel van Totti in zijn carrière een enorm belangrijke voor de 58-voudig international. In 2001 moet de ploeg op de laatste speeldag zien af te rekenen met AC Parma, maar Paolo Cannavaro en Gianluigi Buffon worden verschalkt door de openingstreffer van Totti. Roma wint met 3-1 en Er Capitano zegeviert zijn grootste succes met de liefde van zijn leven. 

4: Golden Foot
Door zijn uitstekende persoonlijkheid en omdat hij uitblonk met zijn sportieve prestaties zowel individueel als op clubniveau, kreeg Totti deze onderscheiding. De Golden Foot kan enkel uitgereikt worden aan spelers die ouder zijn dan 29. In 2010 krijgt Totti de ereprijs uitgereikt als hij 33 jaar is. De Italiaan komt daarmee in het rijtje met onder meer Pavel Nedvěd, Ronaldo, Alessandro Del Piero en Ronaldinho. 

5: 250 doelpunten Serie A
Totti scoorde in totaal meer dan alle andere spelers van AS Roma bij elkaar. Het ongelooflijke aantal 250 treffers maakte de routinier in 617 wedstrijden in de Serie A. Alleen in zijn eerste twee seizoenen kwam Totti niet tot scoren, al kreeg hij in 1992/1993 en 1993/1994 slechts twee basisplaatsen. Een échte goalgetter werd hij nooit, behalve in dat seizoen toen hij de Gouden Schoen won. Slechts eenmaal eerder sloot Totti het seizoen af met meer dan 20 goals of meer, dat was in 2003/2004.

De laatste 5
Promovendi via de nacompetitie
Ajax de aanvallendste in Europa League
Grootste profclubs uit Nederland zonder prijs
Favoriete tegenstanders van Messi
Grootste zeges van Feyenoord bij Vitesse

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner